Het doel van deze Challenge Based Learning Community is om grip te krijgen op het thema digitalisering binnen De Woonplaats. We willen inzicht verkrijgen in wat er nodig is om de data over de oppervlakten van onze woningen — inclusief afzonderlijke ruimtes en tuinen — transparant en actueel te maken. Daarnaast is het van belang om een proces in te richten waarmee wijzigingen in m² correct en consistent doorgevoerd en geborgd kunnen worden binnen onze systemen.
Vierkante meters op orde

Aanleiding
De Wet Betaalbare Huur maakt het noodzakelijk voor De Woonplaats om de woningwaardering beter op orde te krijgen. Deze wet stelt strengere eisen aan de maximale huurprijsbepaling op basis van woningwaardering, en verplicht corporaties om de opbouw van huurprijzen transparant te maken. Bij elke nieuwe verhuring moet een correcte berekening van de huurprijs worden meegestuurd met de huurovereenkomst. Gemeenten zullen vanaf 1 januari 2025 actief handhaven op deze verplichtingen.
Daarnaast is De Woonplaats op basis van de marktwaardeberekening verplicht om correcte oppervlaktes aan te leveren conform de NEN2580-norm. Ook bestaat er al langere tijd de wens binnen het team Klant en Huren om accurate plattegronden te kunnen publiceren bij woningadvertenties. Dit is bovendien een gezamenlijke afspraak binnen het samenwerkingsverband rondom Woninghuren.nl.
Hoewel er binnen het project NEN2580 nieuwe plattegronden beschikbaar zijn gekomen, kunnen deze op dit moment niet worden gepubliceerd. De reden hiervoor is dat de weergegeven oppervlakten op de plattegronden afwijken van de oppervlaktematen (m²) die in het systeem Empire worden gebruikt voor advertentieteksten. Daarbij is gebleken dat gegevens over oppervlakten en woningwaardering versnipperd zijn vastgelegd in verschillende systemen. Tot slot is er momenteel geen eenduidig proces ingericht voor het doorvoeren en borgen van wijzigingen in m² binnen de systemen van De Woonplaats.
Vraagstelling
Via deze Challenge Based Learning Community willen wij antwoord krijgen op de volgende vragen:
-
Welke informatie over woningwaardering is momenteel beschikbaar binnen De Woonplaats?
-
Hoe worden plattegronden actueel gehouden, en wie is waarvoor verantwoordelijk?
-
Hoe ziet het huidige proces eruit om vastgoedgegevens actueel te houden binnen verschillende processen zoals mutatie, renovatie en nieuwbouw?
-
Hoe zou een structurele oplossing eruit moeten zien voor het actualiseren en eenduidig borgen van vastgoedgegevens en oppervlaktematen in de systemen van De Woonplaats?
-
Welke vervolgstappen zijn nodig om dit proces te verbeteren en te implementeren?
Mogelijk gemaakt door
Deze learning community wordt uitgevoerd vanuit het Innovatienetwerk Digitalisering. Dit netwerk wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Toekomstbestendige Leefomgeving – Ecosystemen van TKI Bouw en Techniek.
Binnen dit landelijke project wordt tussen de regio’s samengewerkt met BouwLab R&Do, SPARK Campus, Hogeschool Utrect, Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college. De hub in Oost-Nederland bestaat uit ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Pioneering.