Systeemgrenzen, naar 100% circulair – Uit de gevangenschap van efficiency stappen
- Datum: woensdag 7 april 2021
- Tijd: 12:00 – 13:00 uur
- Locatie: Online livestream
In de vierde sessie gaan we in gesprek met Johan Riezebos, directeur van Ter Steege Advies & Innovatie en Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe Bouw B.V.
Johan heeft een grote drijfveer op de thema’s innovatie en circulariteit en verwondert zich met name over de paradox van de efficiency en de effecten hiervan op circulair werken. Het gebruik van secundaire materialen wordt vaak nog belemmert door regelgeving. Verder lukt het nog onvoldoende om de kennis van de vakman van de bouwplaats door te laten dringen in de ontwerpfase wat ten koste komt van (materiaal) efficiency.
Wouter stelt voor om juist efficiënter en slimmer te organiseren. Maar dan moet je efficiency breder opvatten dan financiën alleen en het begrip waarde centraal te stellen. Als we circulair willen slagen moeten we naast financieel ook ecologisch, sociaal en psychologisch renderen. Ecologisch en daarmee circulair bouwen vinden we als maatschappij nog niet belangrijk genoeg om er de rekening voor te betalen”.
In de dialoog wordt ingegaan van het meervoudig rekenmodel dat nodig is om verschillende waarden in één taal (geld) zichtbaar te maken. Hiermee gaan we van de klassieke businesscase naar een valuecase.
Aanleiding van deze sessies
Wij hebben de ambitie om over 10 jaar onze economie voor 50% circulair in te richten en in 2050 willen we 100% circulair zijn. Ook voor de bouwsector zijn overheden verschillende initiatieven gestart en is regelgeving geïmplementeerd en in voorbereiding om de circulaire economie te laten slagen. Ook zijn marktpartijen enthousiast aan de slag op weg naar de volledig circulaire economie. Maar als we in 2030 50% circulair willen gaan, moeten we onze gebouwde omgeving nu al zoveel als mogelijk circulair gaan ontwikkelen. En dan lopen we tegen bepaalde grenzen en verwonderingen aan. Grenzen en verwonderingen die circulaire ambities in de weg (lijken te) staan.