Marktconsultatie klimaatplein als fieldlab

In Twente zijn er meer dan 600 pleinen: denk aan school- en stationspleinen, maar ook aan parkeer- en bedrijventerreinen. Stel nou dat je al deze pleinen zo zou inrichten dat ze extreme neerslag kunnen bergen. Dat ze water kunnen opslaan voor gebruik in tijden van droogte. Of een aangename plek zouden worden om te vertoeven op hete dagen. Kortom pleinen die ingericht zijn om de gevolgen van klimaatverandering te minimaliseren. De Saxion Hogeschool is hard op weg om van hun schoolplein zo’n klimaatplein te maken. Een plein waar bovendien ook nog ruimte is voor innovaties om nog beter te leren omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Van een idee naar een ontwerp van een innovatief klimaatplein

Voor de Saxion Hogeschool ligt een plein. Een grijs plein vol steen. Saxion Hogeschool wil van dit plein een innovatief klimaatplein maken. Een plein met veel groen, wadi’s én ruimte voor en experimenten. Wij hebben aangeboden om de ontwikkeling van het plein tot klimaatplein in een fieldlab te gieten. Dit gaf Saxion Hogeschool de mogelijkheid om samen met onze deelnemers te brainstormen over allerhande mogelijkheden voor klimaatadaptatie op het plein. Oftewel alle kennis en expertise uit de markt, lokale overheden en kennisinstellingen samen in een ruimte die de mogelijkheden verkennen om de gevolgen van extreme neerslag, droogte en hitte zo klein mogelijk te maken. Bovendien zijn de mogelijkheden voor bekostiging van een dergelijk klimaatplein verkend. Want een wens is één ding, voor de realisatie is ook geld nodig. Het fieldlab resulteerde erin dat Saxion Hogeschool samen met haar studenten tot een ontwerp konden komen voor een innovatief klimaatplein.

Met de markt aan tafel het ontwerp duurzamer en innovatiever maken

Dan heb je een ontwerp en dan? Zet je het dan traditioneel als een bestek in de markt? Of trek je de gedachte van het fieldlab verder. Saxion Hogeschool koos voor het laatste. Dit leidde ertoe dat wij onze eerste marktconsultatie voor een klimaatplein hebben georganiseerd. Een lokale aannemer, hovenier en ingenieursbureau: zij waren meer dan bereid om hun kennis over duurzaamheid en innovatie op het gebied van klimaatadaptatie met de Saxion Hogeschool te delen. Dit heeft niet alleen tot nieuwe inzichten geleid voor Saxion Hogeschool. Ook voor ons was het leerzaam.

Want wat wij hebben geleerd? Sowieso dat het leuk is om de markt te betrekken om een ontwerp te duurzamer en innovatiever te maken. Het leidt tot veel energie en een nieuwe dynamiek. Maar ook dat je waardevolle ideeën krijgt aangereikt. Niet alleen over het ontwerp, maar ook over de realisatie ervan en samenwerking. Ideeën die verder reiken dan het eigenbelang van de marktpartij. De markt denkt gewoon écht graag mee! Mooie voorbeelden zijn:

  • het betrekken van studenten tijdens de realisatie van het plein (in plaats van een schop in de grond tijdens de vakantie);
  • het creëren van innovatiekavels waar markt en studenten samen kunnen innoveren (die een marktpartij evt. ook kan beheren); en
  • het innoveren in de samenwerking, bijvoorbeeld samenwerking met Universiteit Twente, ROC, leveranciers en lokale overheden (en zo kennis verder te delen, flexibiliteit in de planning te creëren en mee te kunnen koppelen met ruimtelijke plannen).

Kortom, een kleine inspanning met een groot resultaat. De Saxion Hogeschool geeft in ieder geval aan dat ze mede op basis van deze marktconsultatie hebben besloten om binnen het gehele werkproces maximaal te gaan voorzien in innovatie, duurzaamheid én partnerschap. Tegelijkertijd zoeken we bij Pioneering ook nog door naar ándere werkvormen om de creativiteit van bedrijven te prikkelen en maximale innovatiekracht te bewerkstelligen. Ook op dat gebied blijven we leren.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws