Onderzoek biobased isolatiemateriaal in Twente

Woningbouw & Renovatie

In het klimaatakkoord is er afgesproken dat er in Nederland 1,5 miljoen woningen worden verduurzaamd tot 2030. Deze verduurzaming zal zoveel mogelijk duurzaam met hergebruikt of biobased isolatiemateriaal uitgevoerd moeten worden.

Op verzoek van Pioneering en de Twentse Bouwboeren hebben Saxion studenten bouwtechnische bedrijfskunde onderzocht hoeveel (biobased) isolatiemateriaal nodig is in de huurwoningen in Twente.

Het afgelopen half jaar hebben de studenten onder andere interviews afgenomen bij woningcorporaties en leveranciers van bouwmaterialen. Daarnaast hebben zij gekeken welke biobased isolatiematerialen op dit het meest gebruikt worden voor de woningbouw en wat de voor- en nadelen zijn van biobased isolatiematerialen.

Resultaten

Geconstateerd is dat biobased isolatiematerialen veel voordelen hebben vergeleken met fossiele isolatiematerialen. Ze zijn veel beter voor het milieu omdat ze bestaan uit hernieuwbare grondstoffen. De meeste biobased materialen hebben een vochtregulerende eigenschap wat er voor zorgt dat de woning gezond en comfortabel is. Ook zijn biobased materialen vaak volledig te recyclen.

In tegenstelling tot platte daken kan met name bij hellende daken goed gebruik worden gemaakt van biobased isolatiemateriaal. Bij platte daken is het risico op condensvorming in de constructie groot. Met het isoleren van hellende daken is al ervaring opgedaan en bij hellende daken kan ook eenvoudiger grotere diktes isolatie aangebracht worden om te komen tot een hoge Rc waarde. De kap kan meestal eenvoudig van binnenuit worden geïsoleerd, er is weinig risico voor vochtproblemen.

Met de data (SHEARE-data) van de woningcorporaties Welbions, Domijn, De Woonplaats en Reggewoon is berekend hoeveel m2 hellend dakoppervlakte geïsoleerd moeten worden om aan de verduurzamingsopgave van 2030 te voldoen. De woningcorporaties Welbions, Domijn, De Woonplaats en Reggewoon hebben samen zo’n 46.000 woningen in Twente. Uit de SHAERE-data blijkt dat hiervan ca 260.000 m2 een hellend dakoppervkak heeft met een lage isolatiewaarde (Rc<1,8).

Deze daken zijn in potentie interessant om te isoleren met biobased isolatiemateriaal. Extrapolatie naar alle huurwoningen in Twente komt dit op ruim 550.000 m2 te isoleren hellend dakvlak. Nu zullen niet alle hellende daken met een lage isolatiewaarde verduurzaamd gaan worden. Maar deze inventarisatie geeft wel een indicatie van het potentieel voor biobased isolatiemateriaal voor hellende dakvlakken bij huurwoningen in Twente.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Jet Boekelder, Gijs Lohuis, Chiel Dubbink en Julian Kruk, tweedejaars studenten bouwtechnische bedrijfskunde aan Hogeschool Saxion.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws