In samenwerking met Stichting Pioneering, woningcorporaties en gemeente Enschede, gaan studenten van het Saxion onderzoek doen naar de verduurzaming van gespikkeld bezit. Het gespikkeld bezit waarin het in dit onderzoek om gaat zijn uitgeponde woningen die verkocht zijn door woningcorporaties aan particulieren die in rijen staan die van de woningcorporatie waren/zijn. Hierdoor ontstaat er gespikkeld bezit: de woningcorporatie heeft niet meer alle woningen in bezit.
Wanneer het aankomt op verduurzaming is dit een lastige situatie. Doordat woningcorporaties wel willen verduurzamen en hun woningen renoveren, ontstaat er een groot verschil tussen de woningen van de particulieren die niet mee gaan met deze verduurzaming en de woningen van de corporaties die helemaal vernieuwd zijn. Dit is bijvoorbeeld hieronder te zien: de woningen in het midden zijn van particulieren en die er naast zijn de gerenoveerde woningen van de woningcorporaties.


De verduurzamingswereld van de particulier en de corporatie ziet er dan ook heel anders uit. Daar waar de particulier weinig investeringsruimte heeft en denkt in maximaal 5 tot 10 jaar, denkt de corporatie in exploitatieperiodes van 30 jaar en heeft investeringsruimte begroot voor de combinatie van verduurzaming en planmatig onderhoud.
Het doel van de onderzoeksopdracht is dus om te onderzoeken wat de bereidheid is van particulieren in uitgeponde woningen om te verduurzamen en wat ervoor nodig is om particulieren over de streep te trekken en te investeren in het verduurzamen van hun woning. De studenten zullen dit de komende maanden gaan onderzoeken in de context van de woonwijk Stroinkslanden Zuid in Enschede.