Dit onderzoek richt zich op het begrijpen van de beweegredenen achter de migratie van west naar oost-Nederland en de rol van sociaal-culturele verschillen bij woonkeuzes.
Ruimtemakersopdrachten overzicht
Circulaire Bouwhub in Arnhem
De ruimtemakers onderzoeken de inrichting van een circulaire bouwhub met focus op de benodigde infrastructuur, logistieke processen, refubishmentmethoden en samenwerkings-verbanden.
Prototype Warmte-Koude en DC stroom systeem | Gemeente Lopik
De ruimtemakers doen een haalbaarheidsstudie naar de technische, financiële en sociale aspecten van een ZLT-warmtenet in Lopik.
Leefbaar Okkenbroek
De ruimtemakers onderzoeken manieren om de (verdwijnende) voorzieningen binnen Okkenbroek te behouden en de leefbaarheid van het dorp te versterken.
Watermanagement op de Makersfabriek
Ruimtemakers brengen in kaart welke duurzame initiatieven gerealiseerd kunnen worden op het terrein de Makersfabriek in Zwolle.
Nieuwe generatie vrijwilligers
De ruimtemakers gaan dit semester onderzoeken wat ervoor nodig is om jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk in de regio Oost-Nederland.
Natuurinclusief Herinrichten Parkeerterrein | Gemeente Zutphen
De Ruimtemakers onderzoeken tijdens dit semester de huidige situatie van een parkeerterrein in Zutphen en doen een civieltechnische analyse om het terrein her in te richten volgens het bomenplan van de gemeente.
De IJssel onder druk
De ruimtemakers gaan zich bezighouden met de vraag: Hoe kunnen wij de IJssel toekomstbestendig maken voor 2100? Daarvoor gaan ze een analyse doen van de problematiek die speelt door extremer weer.
Slimme stuwen in Burgerpark Erve Weusthag
De ruimtemakers onderzoeken slimme stuwen als een veelbelovende oplossing voor de waterbeheerproblemen in burgerpark Erve Weusthag.
City game: Oostwaarts!
Studenten onderzoeken met een city game het fenomeen Oostwaarts!, waarin de migratie van mensen uit het westen naar het oosten van Nederland centraal staat.
Duurzaam rioolbeheer: relining versus vervanging
Dit onderzoek richt zich op het beoordelen van de circulariteit van relining in vergelijking met volledige vervanging van riolering.
Atlas van Twente
Dit is een vraagstuk over landschapsontwikkeling in Noord-Oost Twente. Het platteland staat aan de vooravond van een grote transitie en er zijn veel onzekerheden.
Busbaan | Gemeente Arnhem
De studenten is gevraagd een nieuwe route voor een tweetal busbanen te zoeken voor gemeente Arnhem. Maar wat nou als de investering in de busbaan gekoppeld wordt aan een aantal ingrepen in de openbare ruimte?
Floating Future | Dekker Groep
De young professionals gaan onderzoeken of de gewonnen delfstoffen lokaal te hergebruiken zijn en/of toepasbaar zijn op toekomstige ”Floating Futures”.
Fietsstraat Noordelijke Parallelweg | Gemeente Arnhem
Het gaat om een fietsstraat in de gemeente Arnhem die behoefte aan onderhoud vertoont aan onder andere de wegen, de riolering en de groenvoorzieningen.
Energiepuzzel de Copen te Lopik | Gemeente Lopik
Het vraagstuk voor de Young Professionals gaat over de vervanging van de winturbines en het opschalen van schone energie. Een ingewikkeld vraagstuk waar integraal naar gekeken wordt.
Energieopslag Kampen met HOLON-principe | Pioneering
Studenten doen onderzoek aan de hand van een pilot-project van 10 woningen in Kampen over hoe een inclusieve en duurzame woonwijk kan worden ingericht met het HOLON-principe.
Uniforme Aanpak Duurzaam GWW | Pioneering
Het onderzoeksteam van studenten gaat op zoek naar antwoorden op de vraag hoe de Duurzame Aanpak GWW verbeterd en meer concreet gemaakt kan worden.
Duurzaam Delfstofwinning | Dekker Groep
Studenten ontwierpen een duurzame inrichting voor de Gouverneurspolder, met aandacht voor natuur, regelgeving, recreatie en agrarische activiteiten.
Vernatting Weusthag
De studenten onderzoeken de technische, ecologische en sociale mogelijkheden hoe de waterbalans en beekstromen van de periode voor de bouw van de A1 terug te brengen zijn.
Monopile fundering voor windmolens op het land
Studenten hebben onderzocht of en hoe de monopile fundering geschikt kan worden gemaakt voor de onshore markt.
Geluidswal voor Energieopslag
Onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid voor grootschalige energieopslag.
Levensduurverlenging bestaande kunstwerken
Studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen onderzochten op welke manier de SUREbridge onder de aandacht kan worden gebracht.
De Corridor Amsterdam – Berlijn in 2050
Als we de ontwikkeling van de A1 van 1945 tot nu begrijpen, systematisch ordenen en in beeld brengen, kunnen we aan de hand daarvan met onderbouwde trends de mogelijke ontwikkelingen tot 2050 systematisch verkennen en visualiseren.
De lichtgewicht industriële en schaalbare ecoschans
Studenten bedachten de ‘Ecoschans’. Een constructie die een bestaande (te) smalle groene verbindingscorridor kan verbreden door de hoogte in te gaan (over bijvoorbeeld een weg heen). En zo voldoende ruimte voor plant en dier kan bieden.
Uit de geul, in de dijk
Studenten onderzoeken duurzaamheidswinst van grondgestuurde dijken.
Multifunctionele waterdaken op bestaande gebouwen
Platte daken lenen zich niet alleen voor het plaatsen van zonnepanelen. Er kan veel meer.
Grootschalige toepassing basaltbatterij
De vraag is of het mogelijk is om de basaltbatterij te gebruiken voor de verwarming van een heel industrieterrein.
Innovatieve verdienmodellen voor landgoederen
In dit onderzoek gaan we op zoek naar innovatieve verdienmodellen voor landgoederen.
De atlas van het Twentse landschap 2030
Het doel van ‘De atlas van het Twentse Landschap 2030’ is om in beeldende verhalen de mogelijke toekomst (in meerdere scenario’s) van het Twentse platteland en zijn krachtige kernen te laten zien.
De IJssel en de scheepvaart van de toekomst
In dit project worden de ontwikkelingen langs en rondom de IJssel overzichtelijk in kaart gebracht. Zo kunnen patronen zichtbaar worden die zicht geven op de richting van het transport door Europa en Nederland.
Transformatie bedrijventerrein Timmersveld
Wat is er nodig om Timmersveld te transformeren tot een energie leverende ecopassage? Welke (terug-) verdienmodellen zijn hierbij te identificeren voor ondernemers?
Het ontwerpen van ecopassages aan bestaande viaducten
In dit onderzoek is door studenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen gekeken op welke manier bestaande viaducten een dubbelfunctie van ‘ecopassage’ zouden kunnen krijgen.
De A1 als groene corridor
Het klinkt als een onmogelijke opgave: een vieze snelweg gebruiken als ecologische verbinding. Toch is dat precies waar het project over gaat.