Een groep medewerkers van acht corporaties uit niet alleen Twente, maar ook uit de Achterhoek zijn gestart met een sharing community rond het thema Thermisch Compartimenteren van woningen.
Alle corporaties zoeken naar betaalbare verduurzamingsoplossingen voor de corporaties en de bewoners. De kern is dat ze kennis en ervaringen verzamelen en delen, om de manier van het energetisch verduurzamen van woningen mogelijk te kunnen blijven maken in de toekomst. Voor veel corporaties geldt namelijk dat de huidige manier van b.v. aardgasloos maken van woningen ertoe leidt dat ze de verduurzaming over een aantal jaren niet meer kunnen betalen. Uitgangspunt is dat deze aanpak goedkoper is, maar dat het wel naar CO2-neutraal en aardgasloos leidt. Daar hoort betaalbaar en comfortabel wonen natuurlijk nog bij.
In verschillende groepen gaan ze aan het werk met de thema’s:
- Bewonersaspecten
- Techniek
- Kosten en baten (TCO)
- Voldoen aan voorschriften
- De vergelijking met andere aanpakken
- Wanneer is deze aanpak aantrekkelijk om toe te passen
Allerlei aandachtpunten zijn verzameld. Wat opvalt is dat meerdere onderwerpen bij meerdere onderdelen aan bod komen. Voorbeelden hiervan zijn het voldoen aan de standaard- en streefwaarden en de EPV2.0, bewonersoverlast tijdens de realisatie, gebruiksgemak, circulaire materialen en de reductie van de CO2-emissie.
Vanuit WoON-Twente voor bij verschillende verduurzamingsthema’s gewerkt met “koplopers, snelle volgers en het peloton”. In dit geval zijn twee corporaties de “koplopers” omdat zij een pilot hebben uitgevoerd. Een evaluatie is helemaal afgerond en de andere loopt. De andere corporaties vertegenwoordigen “de snelle volgers en het peloton”.
Doel van deze learning community is het opleveren van onderbouwingen, waarmee corporaties kunnen beslissen wanneer ze wel of niet voor deze aanpak kiezen. De kernwoorden van een sharing commity passen hier perfect bij: kennisdelen en vervolgacties.
Deze learning community wordt vanuit het programma Regionaal Bouwen aan Human Capital georganiseerd. Regionaal Bouwen aan Human Capital versnelt een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving in Oost-Nederland. Door het inzetten van effectieve Human Capital instrumenten in de bouwsector. Dit doen we in opdracht van het Topconsortium Kennis en Innovatie (TKI) Bouw & Techniek en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit programma loopt in 2023 en wordt landelijk aangestuurd door TNO. Er zijn vier regionale samenwerkingsverbanden in Nederland. Regionaal Bouwen aan Human Capital Oost Nederland is een samenwerkingsverband tussen het ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Stichting Pioneering.