SUBSIDIE TOEGEKEND | Geautomatiseerde productie van traditionele houtverbindingen en knooppunten voor de industriële (woning)bouw

SUBSIDIE TOEGEKEND | Geautomatiseerde productie van traditionele houtverbindingen en knooppunten voor de industriële (woning)bouw

De subsidie voor het uitwerken van geautomatiseerde productie van traditionele houtverbindingen is toegekend.

In de moderne gedeeltelijk geautomatiseerde prefabhoutbouw worden houten halffabricaten met behulp van stalen pennen en kunststof tot slisverbindingen of pen-gat verbindingen met elkaar in verband gebracht. Voor zware constructies met hoge constructieve eisen kan de hoeveelheid toegepast staal per verbinding meerdere tientallen kilo’s bedragen. De toepassing van staal en kunststof verhoogd de milieu-impact van de constructie.

In dit project gaan we traditionele homogene houtverbindingen en knooppunten voor toepassing in de moderne (woning)bouw herontwerpen. Daarnaast gaan we een intensieve gedigitaliseerde samenwerking in de bouwketen alsmede de geautomatiseerde productie van constructieve verbindingen en knooppunten faciliteren.

De projectactiviteiten zijn in vier werkpakketten (WP’s) geclusterd.

WP1 – projectleider ROC van Twente

WP1 richt zich op het vaststellen van de potentie van traditioneel homogene houtverbindingen CO2 en NOx emissiereducties te realiseren; de verbindingen volgens de bouwbesluiteisen her te ontwerpen en toepasbaar te maken; alsmede digitale representaties voor het ontwerpproces beschikbaar te stellen.

WP2 – projectleider Adema architecten

In WP2 worden prototypes van de her-ontworpen houtverbindingen en knooppunten gerealiseerd en zowel fysiek constructief getest alsmede digitaal in constructieve rekenmodellen geïntegreerd. Verder worden digitale ontwerpberekeningen op gebouw niveau uitgevoerd.

WP3 – projectleider Hogeschool Saxion

WP3 is gefocust op interoperabiliteit van de door de vertegenwoordigers in de bouwketen gebruikte digitale technologieën. Er worden dataformaten en data-conversiemethoden in kaart gebracht, de integratie in Enterprise Management Systemen (EMS) onderzoekt en een doorlopende dataverwerkingsketen (handelaar tot aannemer) voor de automatiseerde productie en assemblage ontworpen en getest.

WP4 – projectleider Universiteit Twente en Stichting Hout Research/TUE

In WP4 worden scholing- en opleidingsmodules voor het beroepsonderwijs (MBO, HBO en WO) ontworpen en lesmateriaal voor een doorlopende leerlijn ontwikkeld.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws