Terugblik: Bijeenkomst Hybride warmtepompen: wetgeving en vraag/aanbod
De bijeenkomst vond plaats in een inspirerende ruimte van Breinn in Zwolle. We werden ontvangen en welkom geheten door de hologram van René Breman.
Mark Sprenkels van Breman legde de noodzaak van aardasbesparing uit en hoeveel, eigenlijk hoe weinig, we in Nederland nog maar van het gas af zijn. Zeker nu vanaf 2026 hogere eisen gesteld worden aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties. Een (hybride) warmtepomp is dan een logische oplossing of een ander duurzame techniek zoals een warmtenet.
Dit betekent een grote opgave voor hybride warmtepompen de komende jaren omdat deze voor het grootste deel van de woningen geschikt is (label B t/m D woningen). Klik hier voor de presentatie.
Rick Bruins van Remeha ging hier op verder door in te gaan op de belangrijkste energiedragers in de toekomst. De hoeveelheid gas die we nu gebruiken in NL kunnen we niet vervangen door biogas, waterstof of een andere energiedrager. Dit kan wel wanneer we overstappen naar hybride warmtepompen omdat we dan ca 70% minder gas nodig hebben. Klik hier voor de presentatie.
Herman Grendelman van Itho Daalderop vertelde over de Vincent hybride warmtepomp. Opvallend bij deze warmtepomp is dat er geen buitendeel aanwezig is maar dat de hele installatie binnen geplaatst wordt. Dit vereist wel ruime luchtkanalen naar buiten met voldoende geluidwering. Vincent kan gekoppeld worden aan de ventilatie-unit waardoor ventilatiewarmte wordt afgegeven aan de warmtepomp. Klik hier voor de presentatie.
Peter Muizebelt van Mitsubishi Alklima legde de All-Electric-Ready hybride warmtepomp uit. Bij de All-Electric-Ready wordt ervan uitgegaan dat direct of t.z.t. de woning helemaal van het gas af kan. Je installeert dat vermogen wat je zonder gas nodig verwacht te hebben. Tijdelijk koppel je de installatie aan de cv om deze later af te koppelen en een warmtevat toe te voegen. Klik hier voor het eerste deel van de presentatie en hier voor het tweede deel.
In de paneldiscussie volgde een verdieping met vragen van de installateurs. Er werd stil gestaan op de werking van de warmtepompen, de verschillen, maar ook de gewenste aanpak van installateurs om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar warmtepompen.
Harm-Jan Scherpenkate en Patrick van Stokhem van Breinn/Breman Academy namen ons mee naar de watertafel van Nederland. Aan de hand van de postcodes van de aanwezigen werd de noodzaak voor klimaatverandering uitgelegd. Hiermee werd de koppeling gemaakt met de introductie van René Breman over OPA (Onrust x Perspectief = Actie) .
Aansluitend nam Patrick van Stokhem van de Breman Academy ons mee naar de academy voor een rondleiding en toelichting.