Terugblik bijeenkomst MDO-labs en NoWoZo

Op 2 juli 2024 kwamen meer dan twintig woningcorporaties van MDO-labs en NoWoZo samen in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug voor een inspirerende bijeenkomst. Deze dag stond volledig in het teken van verbinding en samenwerking tussen de verschillende corporaties om samen sneller te verduurzamen.

De dag begon met een warme opening door Gerard Bauhuis, projectleider Nieuwbouw, Herstructurering en Renovatie bij Mijande Wonen. Na een voorstelronde van alle aanwezigen nam Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion en initiatiefnemer van SamenBiobasedBouwen, het woord.

SamenBiobasedBouwen

Gerrolt Ooijman leidde zijn presentatie in met de kernwaarden en visie van Wonion en de tijdslijn naar zijn initiatief ‘SamenBiobasedBouwen’. Hij nam de deelnemers mee in de Nationale Aanpak Biobased Bouwen, een initiatief van de ministeries van Landbouw, Binnenlandse Zaken, Economie, Rijkswaterstaat en Building Balance. Hierin deelde hij de laatste ontwikkelingen en cijfers rondom biobased bouwen en de organisatie en activiteiten van Building Balance. Zijn verhaal werd ondersteund door tastbare voorbeelden en proeftuinen van biobased toepassingen in de woningbouw.

Na deze inspirerende presentatie volgde een netwerksessie waarin de deelnemers de kans kregen om elkaar beter te leren kennen, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Deze interactie bleek van grote waarde voor het versterken van de onderlinge banden en het delen van kennis.

BEKIJK DE PRESENTATIE VAN GERROLT

Op naar aardgasvrij

Na een korte pauze gingen de deelnemers uiteen in drie break-outsessies. Wim Wijnhoud van deltaWonen gaf in zijn sessie een presentatie over de weg naar aardgasvrije woningen. Hij besprak innovaties en uitdagingen rondom duurzame energieopwekking, opslag en netwerkcongestie. Vervolgens introduceerde hij het concept van de samenwerking tussen deltaWonen en Enexis als antwoord voor deze kwesties. Hun oplossing ligt in een netwerkoplossing welke het fluctuerende aanbod duurzaam opgewekte energie enerzijds kortdurend opslaat met batterijen per woning en op wijkniveau langdurig opslaat met behulp van waterstof om het vervolgens weer in te kunnen zetten via een brandstofel en een collectieve warmtepomp.

BEKIJK DE PRESENTATIE VAN WIM

Het Verdriet van de Duurzame Medewerker

Boris Konings behandelde het thema “het verdriet van de duurzame medewerker” en deelde hierin zijn persoonlijke ervaringen. Hij besprak de uitdagingen en gevoelens van frustratie die duurzaamheidsmedewerkers vaak ervaren, evenals praktische tips om meer collega’s binnen de organisatie te mobiliseren voor een duurzame aanpak. De meest waardevolle tips uit de groep:

  • Probeer aan te sluiten bij de interesses van diegene die het uitvoert.
  • Zorgt voor draagkracht in de organisatie, operationeel en bestuurlijk.
  • Hou het simpel, innoveren is al moeilijk genoeg.
  • Hoe je naar de wereld kijkt is verschillend tussen personen.

BEKIJK DE PRESENTATIE VAN BORIS

Wie doet mee aan een uniforme duurzame uitvraag?

In de sessie geleid door Janine Swaak werd een discussie gevoerd over het waarom, hoe en wat van het gezamenlijk werken aan een uniforme uitvraag waarin duurzaamheid een centrale plek heeft. Het waarom is helder: de noodzaak van CO2-reductie en de vermindering van primaire grondstoffen zijn essentiële, niet-vrijblijvende opgaven. Bovendien verbetert zowel de gezondheid als het comfort van huurders bij een duurzame aanpak. Samenwerking is cruciaal: hiermee geven we de markt perspectief en worden duurzame oplossingen betaalbaar. Bij het hoe zien we uitdagingen, waaronder hogere investeringskosten, gebrek aan kennis en capaciteit en mogelijk onvoldoende aanbod van duurzame materialen. We zien ook kansen: vanuit doelen en ambities uitvragen en een goed en concreet afwegingskader gebruiken (met tenminste investeringskosten, TCO, CO2-beprijzing). Voor het wat denken we aan het genoemde afwegingskader en een aanpak voor inbedding in de eigen organisaties.

Werk mee aan de uniforme uitvraag

Wil jij als woningcorporatie jouw duurzaamheidsambities verder brengen met een concrete uitvraag? Sluit dan vanaf september 2024 aan bij de werkgroep van pionierende woningcorporaties om gezamenlijk te komen tot een uniforme uitvraag. In vier werksessies werk je vanuit een eigen project toe naar de meest duurzame uitvraag. Het gehele traject duurt circa 20 weken.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws