Op 13 september vond de kick-off van de nieuwe ronde van de Challenge Circulaire Waardeketens plaats. Dit initiatief brengt overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen om de klimaatdoelstellingen in de infrasector te behalen. De bijeenkomst is de start voor de komende 20 weken, waarin studenten, experts en opdrachtgevers gezamenlijk werken aan circulariteit in GWW-projecten.
Jan Wienk, projectmanager, opende de kick-off en benadrukte het belang van samenwerking tussen de drie kerngebieden van de triple helix: overheid, onderwijs en ondernemers. Hij lichtte toe dat circulair bouwen meer vereist dan recycling; het gaat om een fundamentele verschuiving in ontwerp- en bouwprocessen. De challenge heeft als doel om een regionale, uniforme aanpak te ontwikkelen waarin circulariteit centraal staat, om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen.
Circulariteit in GWW-projecten
De waarde van materialen en grondstoffen in een circulaire economie wordt vaak onderschat, en hoewel de infrasector regelmatig recycling toepast, is dit nog niet echt circulair. Er zijn wel stappen gezet om circulariteit te vergroten, maar opschaling blijft een uitdaging. Platforms zoals DuSpot, die de uitwisseling van herbruikbare materialen stimuleren, worden nog niet op grote schaal gebruikt, wat leidt tot het verlies van waardevolle materialen. De uitdaging ligt in het integreren van circulariteit in elke fase van het ontwerp- en bouwproces, van de vraagstelling tot realisatie. Bekijk hier de presentatie.
Smart Solution Semester (3S)
Tijdens deze ronde van de Challenge sluiten studenten van het Smart Solutions Semester van Hogeschool Saxion aan. Egbert Jan Pasman, docent aan Hogeschool Saxion en coördinator van 3S, gaf uitleg over het semester: Studenten uit verschillende disciplines werken samen aan circulaire oplossingen. In plaats van een top-down aanpak, werkt men in learning communities, waar studenten en professionals gelijkwaardig samenwerken. Egbert Jan benadrukte dat innoveren en leren essentieel zijn voor het succes van de projecten, en dat verschillende expertises aan tafel moeten worden benut om tot waardevolle oplossingen te komen. Bekijk hier de presentatie.
Samenwerking en Opdracht voor Studenten
Lars Mulder, de challengemanager, ging verder in op de rol van Pioneering. Hij benadrukte dat Pioneering de groepen ondersteunt en faciliteert om verdere stappen te kunnen zetten. De opdracht die aan de studenten van Saxion is meegegeven, is uitdagend: Hoe richt je een ontwerpproces in waarbij circulariteit een vast gegeven is dat leidt tot een zo circulair mogelijk eindproduct?
De opdracht vraagt niet alleen om een circulair ontwerp, maar ook om een aanpak die gemeenten kunnen invoeren in hun organisatie zodat deze kan worden toegepast op alle projecten. Studenten moeten leren hoe ze circulair denken kunnen integreren in elk aspect van het ontwerp, met het oog op opschaalbare, praktische toepassingen.
Meet & Greet en samenwerking
De kick-off bood ook de mogelijkheid voor een Meet & Greet, waar studenten in groepen werden gekoppeld aan een opdrachtgever. Tijdens deze sessie haalden de studenten waardevolle informatie op bij hun opdrachtgevers en werden er afspraken gemaakt over de verdere samenwerking en het verloop van het project.
De kick-off van de Challenge Circulaire Waardeketens zet de toon voor een intensieve en leerzame periode. De komende 20 weken zullen in het teken staan van leren, ontwikkelen en samen aan een circulaire toekomst werken. In de volgende bijeenkomst, op 18 oktober, presenteren de studenten hun plan van aanpak voor de komende tijd.

De Challenge is een activiteit binnen de programma’s Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs is opgezet door Stichting Pioneering, Koninklijke Bouwend Nederland en Provincie Overijssel met als doel om overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen te laten werken aan het behalen van klimaatdoelstellingen in de infra-sector. Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.