Terugblik: CHALLENGE Uniforme Aanpak Duurzaam GWW

Op 24 mei 2024 kwamen de deelnemers van de Challenge van Infra Futurelabs onder leiding van Jan Wienk om de voortgang te bespreken. Met de einddatum van eind juni in zicht, stond de bijeenkomst in het teken van het delen van kennis, het benadrukken van de noodzaak van een uniforme aanpak en het verkennen van verdere stappen om circulariteit te bevorderen in de GWW te bevorderen.

Belang van uniformiteit

De CHALLENGE, met vijf overheden aan boord, waaronder gemeenten Almelo, Oost- Gelre, Losser, Enschede, en Waterschap Vechtstromen, heeft als doel om gezamenlijk te werken aan een uniforme aanpak. Dit vereist niet alleen het delen van kennis en ervaring, maar ook het anders aanpakken van vraagstukken binnen de sector.

Waarom is uniformiteit zo belangrijk? Allereerst maakt het samenwerking tussen organisaties in de keten toegankelijker en bevordert het de opschaling van duurzame initiatieven uit de pilotsfeer. Bovendien zorgt uniformiteit voor meer eenduidigheid in aanbestedingen, waardoor de integratie van vernieuwing en innovatie door de markt wordt versneld.

Uitbreiding van de Aanpak Duurzaam GWW

Als basis voor de ontwikkeling van deze uniforme aanpak, wordt de Aanpak Duurzaam GWW gebruikt, dat ontwikkeld is door het CROW. Door de R-ladder aan deze aanpak toe te voegen, wordt gestreefd naar een holistische benadering van duurzaamheid in GWW-projecten. Hoewel de focus tot nu toe voornamelijk lag op de eerste stappen van de aanpak – het verkennen van kansen, het benoemen van ambities en het vertalen hiervan naar maatregelen – wordt in september gestart met stap 4 waarin er meer praktische en uniforme werkwijze komt.

Bekijk hier de presentatie

Onderzoek HAN studenten

Een bijzondere rol wordt vervuld door de studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), die zich hebben aangesloten bij de CHALLENGE om een ‘Verbeterde Aanpak Duurzaam GWW’ te onderzoeken. De studenten presenteerden de resultaten van hun onderzoek tot op dat moment. Door zich te concentreren op de eerste 3 stappen van de aanpak, werkten zij aan het analyseren van de basisprincipes en het vertalen van ambities naar praktische eisen en ontwerpprincipes.

Een belangrijke bevinding van de studenten was dat het proces rondom het gebruik van de Aanpak Duurzaam GWW een stap mist: de zogenoemde stap 0. De studenten stellen dat er in veel teams kennis ontbreekt over de manier van werken met de aanpak Duurzaam GWW. Deze kennis is nodig om de aanpak gestructureerd te kunnen toepassen op alle soorten projecten.

Challenge 2: Bouwstenen voor een circulair project

In de eerste challenge kwam duidelijk naar voren dat de tactische vertaling van ambities en doelstellingen op strategisch niveau vaak mist. Hierdoor is het voor de operationele laag van organisaties ingewikkeld om te voldoen aan de ambities. In de tweede Challenge ‘Bouwstenen voor een circulair project’ zoeken de deelnemers uit hoe deze tactische vertaling wel te maken is. De groep gaat een programma van eisen (PvE) opstellen en deze wordt getoetst in de ontwerpfase van projecten.

In het vervolg van de challenge kunnen ook nieuwe opdrachtgevers een project inbrengen. De huidige deelnemende partijen zullen in de nieuwe challenge opnieuw meedoen met een nieuw project. Overheden werken in de challenge, samen met experts uit het werkveld en studenten, aan een zo duurzaam en circulair mogelijk ontwerp met passende aanbestedingsstrategie. Experts, zoals toeleveranciers, aannemers, onderzoekers en adviseurs, kunnen elk moment bij de challenge aansluiten.

Wil jij ook meedoen aan de challenge?

Meer informatie

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws