De Creatieve Cross-over van 25 april stonden twee groepen studenten, 10 professionals (van projectmanagers, tot ontwerpers en ondernemers) en twee actuele vraagstukken centraal.
De herinrichting van het centrum van Losser
Het eerste vraagstuk komt van de Gemeente Losser. Hoe kan het centrum van Losser klimaatbestendig en aantrekkelijk worden ingericht, waarbij ook rekening wordt gehouden met het karakter van Losser en de historische omgeving met de bleken en bleken? En meer concreet: hoe zou een opnieuw ingericht raadshuisplein eruit kunnen zien?
De atlas van het Twentse Platteland 2030
Het tweede vraagstuk komt van Velp5 Landschapsontwerp en Projectmanagement. Hoe ziet het platteland van Twente er in 2030 uit? Op welke manier zouden agrarische bedrijven daar duurzaam in passen? Welke innovatieve oplossingen zijn hiervoor te vinden? En zijn er verdienmodellen te bedenken voor die innovatieve en duurzame agrarische bedrijven?
Na twee gedegen en verassende presentaties, werd het gesprek in verschillende kleine groepen gevoerd. Daar werd door de aanwezige professionals vooral ook de menselijke kant van de projecten benadrukt. Als er geen gebruikers naar een centrum komen, dan heeft een herinrichting geen zin. Voor wie ga je aan de slag? Voor de bewoners van Losser? Of voor toeristen? Of beiden, en kan dat wel? Dus: wie is je doelgroep en wat wil die groep? Daarnaast werden veel ideeën aangedragen om het karakter van Losser te tonen. Trekken we het agrarische landschap naar binnen? Of zorgen we juist voor een bruisend plein met horeca en speelgelegenheid? Brengen we de beken terug in Losser? En hoe verbind je het plein met de rest van het centrum of zelfs het omliggende landschap?
Eenzelfde rode draad liep door het gesprek over de toekomst van het Twentse platteland. We kunnen vertrouwen op innovatie om bijvoorbeeld de problemen met de stikstofuitstoot op te lossen. Maar dat is niet de enige oplossing. De natuur heeft bijvoorbeeld ook veel oplossingen te bieden. Of het nu gaat om extensief boeren, CO2 opslag in de bodem of het agrarisch produceren van hernieuwbare grondstoffen voor de bouw. Wat we ook gaan doen: er moet een goed perspectief zijn voor de mensen die op het platteland wonen en werken. En de gemeenschapszin moet bewaard blijven!
Een mooie toevoeging kwam van een deelnemer van Twenteboard. Welvaart wordt daar niet meer meer uitsluitende gemeten in economische termen of geld. Het gaat steeds meer om het Bruto Twents Geluk. En daarvoor is niet alleen een goed belegde boterham nodig, maar ook een mooie en gezonde omgeving en noaberschap.
De aanwezige studenten vonden het spannend, maar ook erg stimulerend om hun ideeën te delen met de tien aanwezig professionals. De discussie die volgde was verrassend gelijkwaardig: studenten durven nog ongeremd nieuwe ideeën voor te stellen, professionals beschikken over een schat aan ervaring om die te richten en aan te vullen. En tegelijkertijd merken de professionals op dat ze geïnspireerd worden door jong enthousiasme en moed. Conclusie: een win-win! Zo komen we samen een stap verder!
Ben je benieuwd naar het eindproduct van de studentengroepen? Houd dan de website in de gaten en meld je dan aan voor het Ruimtemakersfestival op 29 juni.