Terugblik De CHALLENGE 4/5: Het Ambitieweb kwantificeren

De CHALLENGE 4/5: Het Ambitieweb kwantificeren

Op 23 februari 2024 vond de vierde bijeenkomst van de CHALLENGE plaats. De CHALLENGE is een initiatief gericht op het bevorderen van duurzaamheid en circulariteit in projecten binnen de infrastructuur en openbare ruimte. Binnen de CHALLENGE worden overheden uitgedaagd om samen met experts en studenten tot innovatieve oplossingen te komen voor projecten. Op dit moment doen de gemeentes Almelo, Enschede, Losser, Oost-Gelre en Waterschap Vechtstromen mee aan de CHALLENGE.

Het Ambitieweb

De vierde bijeenkomst richtte zich op het Ambitieweb, dat wordt gebruikt in de Aanpak Duurzaam GWW. Het ambitieweb is een hulpmiddel voor het gestructureerd vastleggen en vast blijven houden van de duurzaamheidsambities gedurende een project. Het Ambitieweb maakt een visuele weergave van twaalf duurzaamheidsthema’s met daaraan drie gekoppelde ambitieniveaus.

Het Ambitieweb wordt op dit moment nog zeer beperkt toegepast door overheden. Daar waar het wordt ingezet, is de manier van invullen nog niet uniform. Overheden vullen per project het Ambitieweb in, waarbij de ambities per casus kunnen verschillen. Daarbij is de invulling van het Ambitieweb subjectief en afhankelijk van wat de overheidsinstantie zelf bestempeld als “ambitieus”. Hierdoor kan dezelfde maatregel voor de ene gemeente in ambitieniveau 3 vallen en voor de andere in ambitieniveau 2. Het doel van deze sessie was om gezamenlijk tot een meer uniforme uitkomst te komen van het Ambitieweg om ons daarna te kunnen richten op wat overheden met de uitkomst kunnen doen.

Voor de bijeenkomst zijn de bezoekers gevraagd om na te denken over de vraag: Welke mogelijke oplossingen passen bij de thema’s die in het Ambitieweb op ambitieniveau 3 staan?

Het doel van deze sessie was om de vijf opdrachtgevers binnen de CHALLENGE te ondersteunen bij hun projecten. Studenten, die vanuit de minor Ruimtemakers meewerken aan de CHALLENGE, waren ook aanwezig om input te halen voor hun opdracht. De studenten werken aan het verbeteren van de Aanpak Duurzaam GWW. Het streven is dan ook niet alleen om individuele projecten te verbeteren, maar met name om een aanpak te ontwikkelen die in de toekomst als uniforme aanpak op bredere schaal kan worden toegepast. De samenwerking met de studenten richt zich op het identificeren van de vereisten voor een uniforme aanpak en het bepalen van de volgende stappen om dit te bereiken.

Uitkomsten van de Break-outsessies

Na de introductie werden de deelnemers in drie groepen gesplitst. In groepen gingen ze in discussie en zochten ze naar manieren om de niveaus van het Ambitieweb meetbaar te maken. Daarbij keken ze naar wat ervoor zorgt dat een ambitie binnen niveau 3 (het hoogste niveau) valt en wanneer een ambitie binnen niveau 1 of 2 valt. Dit blijkt een ingewikkelde klus, omdat veel projecten om maatwerk vragen en een standaardoplossing niet voor de hand ligt. Daarnaast is de manier waarop het Ambitieweb wordt ingevuld sterk afhankelijk van het team dat dit doet. Door duidelijke randvoorwaarden te stellen, moet de invulling van het Ambitieweb minder afhankelijk worden van toevalligheden.

In de loop van de bijeenkomst werden de uitkomsten van verschillende werksessies gepresenteerd. Voorbeeldprojecten werden besproken, waaronder het project van de gemeente Losser met betrekking tot de Aalsgaardenstraat. Hier werd de nadruk gelegd op aspecten zoals materiaalgebruik, waterbeheer, ruimtelijke kwaliteit en sociale relevantie. De gemeente Losser toonde ambitie in het streven naar verduurzaming en werkt aan een gestructureerde aanpak die ook voor toekomstige projecten kon worden toegepast.

Verdere Acties en Samenwerking

Als vervolg op de bijeenkomst werden verdere acties besproken, waaronder het delen van bevindingen tussen studenten en gemeenten om de projecten te verrijken. Het belang van het periodiek samenkomen voor deze sessies werd benadrukt en beaamt vanuit het de deelnemers. Elke sessie levert nieuwe ideeën op, waardoor het voor de opdrachtgevers steeds duidelijk is hoe ze circulariteit in hun werkwijze kunnen borgen. Met elke stap komen de deelnemers dichter bij het realiseren van een meer duurzame en circulaire toekomst voor de infrastructuur en openbare ruimte.

Ook meedoen aan de CHALLENGE?

Wil je jouw infra-project ook inbrengen in de CHALLENGE? Vanaf september starten we met een nieuwe ronde van de CHALLENGE. Lees meer over deelname op de website van Infra Futurelabs.

Infra Futurelabs

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws