Terugblik: Kennissessie BIM & Digitalisering

Op 3 april vond bij BIM4ALL in Rijssen een inspirerende kennissessie plaats over BIM en digitalisering. De dag werd geopend door Arjan Krijgsman, webber (communitymanager) van het ecosysteem digitalisering, die al direct de toegevoegde waarde benadrukte van het bundelen van de brede kennis die bedrijven en instellingen in huis hebben. 

De kracht van het ecosysteem digitalisering 

Het ecosysteem digitalisering is opgericht met als doel het uitrollen, implementeren en doorontwikkelen van digitaliseringsvraagstukken. Voor 2024 heeft Pioneering een vernieuwde aanpak geïntroduceerd, gebaseerd op enkele kernprincipes: 

  • Niet alleen praten, maar doen: Er wordt direct concreet aan de slag gegaan. 
  • Waardevolle deelname: Zowel koplopers als starters halen hier voordeel uit. 
  • Klein beginnen en later uitbreiden: Een pragmatische start leidt tot duurzame groei. 
  • Agenda en thema’s vanuit de deelnemers: De inhoud komt vanuit de praktijk. 
  • Brede kennisdeling: Iedereen draagt bij aan een grotere meerwaarde. 
  • Faciliterende rol van Pioneering: De organisatie brengt de deelnemers samen en faciliteert de processen. 

Tijdens de sessie kwamen verschillende uitdagingen aan bod. Zo noemde een bezoeker dat er in organisaties vaak met meerdere systemen tegelijk wordt gewerkt, waardoor het lastig is de juiste koppelingen te vinden met andere organisaties. Daarnaast werd het belang benadrukt van een centrale aanpak bij data – een punt waarop voorbeelden uit Duitsland en Oostenrijk lieten zien dat organisaties soms achterlopen bij het verzamelen en structureren van BIM-data. Dit zijn vraagstukken die door een enkele organisatie soms lastig zijn om aan te pakken, maar door samen te werken met andere organisaties in de keten, kunnen er veel grotere stappen worden gezet.  

 

De BIM Maturity Scan 

Melvin van Puffelen en Herwin Voortman van BIM4ALL presenteerde vervolgens over de BIM Maturity Scan: een praktische tool om inzicht te krijgen in de digitale volwassenheid van je organisatie. Zij legden uit dat de scan niet zozeer over technische innovaties gaat, maar juist over hoe organisaties stap voor stap een fundamentele digitale transitie kunnen maken. Net als een rups die een vlinder wordt, vraagt verandering om een periode van coconvorming: een fase waarin de basis wordt gelegd voor blijvende verandering. 

De scan is ontworpen op basis van de Nederlandse BIM-levels en meet zes dimensies, waaronder strategie, project- en organisatiestructuur. Door middel van een online enquête wordt deze brede insteek vanuit de hele organisatie verzameld. Afhankelijk van de berekende maturiteitsscore volgt een advies op maat dat zowel directie als de werkvloer helpt om in de juiste richting te sturen. 

Break-out sessie: Waar staat jouw organisatie? 

Tijdens de break-out sessies werd er intensief stilgestaan bij wat de actuele positie is van de aanwezige organisaties op het gebied van digitalisering en wat hun grootste uitdagingen zijn. De deelnemers bespraken hoe een duidelijke strategische visie en cultuurverandering noodzakelijk zijn voor een succesvolle transitie. Ook werd er aandacht besteed aan de rol van verschillende generaties op de werkvloer en de manier waarop zij samenwerken om tot een gemeenschappelijk doel te komen. 

 

Meld je aan voor de BIM Maturity Scan! 

Ben jij benieuwd hoe jouw organisatie presteert op het gebied van digitalisering en BIM? De BIM Maturity Scan biedt een helder beeld van je huidige positie en levert concrete handvatten voor verbetering. Ondanks dat de gemiddelde score rond de 1.39 ligt, is de ambitie om naar een hoger niveau te gaan duidelijk aanwezig. Vanuit Pioneering gaan we met de overkoepelende resultaten aan de slag en organiseren we in de tweede helft van het jaar extra kennissessies, werksessies en andere interventies. Samen met het ecosysteem digitalisering zetten we de volgende stap in het vergroten van ieders digitale volwassenheid. 

Kom bij het Ecosysteem Digitalisering!

Wil je samen met professionals van andere organisaties werken aan digitaliseringsvraagstukken? Neem dan deel aan het ecosysteem. Arjan Krijgsman vertelt je graag meer.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws