Het woningentekort vraagt om innovatieve oplossingen. Voor 2030 moeten 1 miljoen woningen gebouwd worden en tegelijkertijd moeten we voorkomen dat we het milieu te veel belasten. Is biobased bouwen de oplossing?
Op 3 oktober 2023 namen Jan-Willem van de Groep van Building Balance en Gertjan de Werk van Cirkelstad ons mee in de wereld van industriële biobased woningbouw. De kennissessie vond plaats bij De Performance Factory in Enschede waar momenteel een duurzame wooncommunity wordt gebouwd. Bekijk hier deel 1 de presentatie van Jan-Willem de Groep en hier deel 2.
Duurzame wooncommunity bij De Performance Factory
De Groot Vroomshoop realiseert in samenwerking met Goossen te Pas Bouw een duurzame wooncommunity die bestaat uit 185 appartementen en 17 woon-werkstudio’s op locatie de Performance Factory in hartje Enschede.
De Groot Vroomshoop heeft eind september de laatste massief houten woonstudio’s rechtstreeks vanuit hun fabriek op de bouwplaats geplaatst. Nu begint de afwerking en het realiseren van de appartementen en woon-werkstudio’s in de traditionele basis. Tot begin 2024 wordt er hard gewerkt op de bouwplaats op De Performance Factory in Enschede om alles klaar te maken voor de nieuwe bewoners.


Bouwen met Hout
Tijdens de hoofdpresentatie van de kennissessie vertelden Gertjan de Werk van Cirkelstad, Jan Willem van de Groep van Building Balance en Wim Sturris van De Groot Vroomshoop over het belang van duurzaam bouwen en hoe biobased bouwen een oplossing kan vormen. Met name het bouwen van houten modulaire en/of prefab woningen werd uitvoerig besproken.
De belangrijkste voordelen van bouwen met hout:
- Houten woningen zijn gemakkelijker aan te passen aan de behoeften van de doelgroepen. Kleine studio’s voor starters kunnen worden samengevoegd tot ruimere appartementen.
- Doordat de prefab woningen per etage kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd, wordt de locatie een stuk flexibeler.
- Een houten gebouw functioneert tegelijkertijd als “materialen voorraad”. Wanneer het gebouw niet meer nodig is, levert het hout zijn waarde weer op.
- Het monteren van Prefab woningen vermindert de bouwtijd op locatie met een half jaar in vergelijking met een traditionele aanpak en zorgt voor minder overlast voor de omwonenden.
- Wonen in een houten woning zorgt voor een gezonder en prettigere leefomgeving.
Panelgesprek
De betrokken partijen van het bouwproject bij De Performance Factory gingen met elkaar in gesprek over hoe dit project is ontstaan en de uitdagingen die zij moesten doorstaan om het idee van de duurzame wooncommunity werkelijkheid te maken.
Het panel bestond uit Wim Sturris van De Groot Vroomshoop, Maikel Groters van Goossen Te Pas, Sophie Oosterbroek van Domijn, Barbera Rutjes van Gemeente Enschede, Berto Boeve van Loohuis Installatie en Norbert Lienesch van Pr8 Architecten.
Tijdens het panel werd meerdere malen benoemd dat het uitvoeren van een project op een manier die nu nog anders is dan ‘normaal’ soms ongemakkelijk kan voelen. Er zijn veel onzekerheden en er komt veel uitzoekwerk bij kijken. Toch is iedereen het erover eens: Het harde werk is het eindresultaat meer dan waard.
Als je vanaf de allereerste stappen in een project het circulaire/duurzame doel vaststelt en hier de juiste ervaren partners bij zoekt, dan bereik je samen het bouwteam het gewenste resultaat. Bekijk hier de presentatie.


Kijkje in de studio’s
Hoe is het wonen in een houten gebouw? Bezoekers kregen onder leiding van De Groot Vroomshoop een tour door de woonstudio’s om dit zelf te ervaren. In groepjes kregen zij een uitgebreide rondleiding door het wooncomplex waarbij voldoende ruimte was om inhoudelijke vragen te stellen. Zelf een kijkje nemen in de ingerichte modelwoning in Enschede? Bekijk de video hieronder.
Afsluiting
De kennissessie werd afgesloten met een uitgebreide lunch waarbij alle bezoekers met elkaar konden napraten en nieuwe connecties konden vormen.
Heb je toch nog vragen of wil je meer informatie over modulair bouwen met hout?
Neem contact op met De Groot Vroomshoop via huisvesting@degrootvroomshoop.nl of bel 0546-666333 en vraag naar Demelza de Jong.