Op 4 maart vond de tweede kennissessie plaats binnen het Ecosysteem RGS, een platform waar woningcorporaties en marktpartijen samenkomen om gezamenlijk te werken aan de verdere uitrol, implementatie en doorontwikkeling van de RGS-systematiek. Dit ecosysteem biedt een unieke omgeving waarin werken, leren en vernieuwen rondom RGS hand in hand gaan, met als doel een betere samenwerking binnen de keten te realiseren.
Het doel van deze kennissessie was om samen terug te kijken op de activiteiten van de afgelopen zes maanden en gezamenlijk de acties voor de komende zes maanden te bepalen.
Terugblik op lopende activiteiten
Tijdens de sessie werd een update gegeven over verschillende lopende initiatieven binnen het RGS-ecosysteem:
- Micro learning community – hoe start ik mijn eerste RGS-project?
Er werd gedeeld hoe een Lichtenberg Bouwgroep concrete stappen maakt bij het verwerven van hun eerste RGS-samenwerking. Het klankborden met andere leden van het ecosysteem werd als zeer waardevol ervaren. De vervolgstap is het verwerken van deze nieuwe kennis in het eerste RGS-verwervingsproces. - Micro learning community – hoe ziet een uniforme RGS-aanvraag eruit?
De voortgang van deze micro learning community werd besproken, waarin wordt gewerkt aan een standaardisatie van RGS-uitvragen. Het doel is om helderheid en consistentie te brengen in de manier waarop opdrachtgevers RGS-opdrachten in de markt zetten. - Bijeenkomst – werksessie over RGS-coaches
Er werden inzichten gedeeld uit een recente online sessie over de rol en toegevoegde waarde van RGS-coaches. De deelnemers bespraken de toegevoegde waarde van externe begeleiding in RGS-trajecten en hoe organisaties hierin de juiste balans kunnen vinden tussen interne kennis en externe expertise. Meer weten over de uitkomsten van de werksessie? Klik hier.
Nieuwe Thema’s
Na de terugblik stond de tweede helft van de sessie in het teken van het vaststellen van de vervolgstappen. Uit de discussies en bijdragen van deelnemers kwamen de volgende thema’s naar voren:
- Borgen van de zachte kant van samenwerking – RGS draait niet alleen om contracten en KPI’s, maar vooral om de menselijke factor. Hoe houd je een samenwerking op de lange termijn effectief en hoe zorg je ervoor dat kennis niet verdwijnt als personen uitstromen?
- Hoe start je met je eerste RGS-samenwerking? – Wat zijn de cruciale stappen bij het opzetten van een samenwerking op basis van RGS? Hoe zorg je ervoor dat alle betrokken partijen de juiste rol krijgen en de samenwerking succesvol wordt gestart?
- Inspiratiesessie met Egbert Kunst – Waarin we ook aandacht besteden aan het borgen van innovatie binnen RGS en de samenwerking met alle ketenpartners.
Hoe gaan we verder?
Deelnemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan Learning Communities waarin bovenstaande thema’s verder worden uitgewerkt. Daarnaast wordt een WhatsApp-groep opgericht om kennis en ervaringen direct uit te wisselen.
We bedanken alle deelnemers voor hun waardevolle inbreng en kijken uit naar de volgende bijeenkomst!
De volgende kennissessie staat gepland voor september 2025. Heb je interesse om aan te sluiten of wil je meer weten over de lopende trajecten binnen het RGS ecosysteem van Pioneering? Neem dan contact op met Inge Meester via i.meester@pioneering.nl.