Afgelopen dinsdag vond de kick-off voor Infra Futurelabs plaats in de Gasfabriek te Deventer. De sessie werd afgetrapt door Jan Spoelstra van de Provincie Overijssel met een korte uitleg over waar ze binnen Infra Futurelabs mee bezig zijn geweest en wat er voor de komende tijd op de planning staat. Klik hier voor meer informatie over Infra Futurelabs.
De rest van het programma stond in het teken van de drie O’s: onderwijsinstellingen, overheden en ondernemers. Allereerst gaf Jan Wienk een presentatie van zijn onderzoek over circulariteit onder gemeenten in Twente en een sneak preview van het onderzoek in West Overijssel. Dit onderzoek is gedaan onder maar liefst 25 gemeenten om erachter te komen wat er nodig is in Overijssel om tot een circulair systeem binnen de infra te komen.
De voorzichtige eerste conclusies van het onderzoek zijn dat er op dit moment nog maar weinig bijdrage is vanuit de gemeenten, maar dat zij verwachten dat dit in de toekomst meer zal worden. De grootste belemmeringen voor het komen tot meer circulariteit zijn voornamelijk het gebrek aan kennis en prioriteit; er is meer bestuurlijke commitment nodig om gemeenten in beweging te krijgen. Prioriteit ontbreekt namelijk doordat er geen wettelijke plicht is. Het advies dat uit dit onderzoek vloeit is om de krachten van de gemeenten te bundelen door gezamenlijke capaciteiten en kennis en kunde te delen. Als we niet samen werken, ‘wordt het niks’. Dit wordt ondersteund door Infra Futurelabs: door structuur te brengen in de initiatieven die er al zijn, kan kennis en kunde makkelijker gedeeld worden.


Na het onderzoek presenteerden twee groepen studenten van het Saxion, die momenteel in het Smart Solutions Semester zitten, het onderzoek waar zij nu mee bezig zijn op het gebied van circulariteit. Binnen dit semester gaan studenten van allerlei verschillende studies met elkaar samen werken om oplossingen te vinden voor een grote verscheidenheid aan probleemstellingen die aangeboden worden door het bedrijfsleven. De onderzoeken die de studenten presenteerden staan nog in het begin stadium en de oproep was dan ook of bedrijven en gemeenten met hun in gesprek willen om de onderzoeken te verdiepen.
Na een korte pauze vond er een tafelgesprek plaats waar de drie O’s aanschoven: Jan Spoelstra (provincie Overijssel), Peter Gelink (Bouwend Nederland), Jorrit van Ommen (Bouwend Nederland) en Erna Engelen (Saxion). Tijdens dit tafelgesprek kwam onder andere naar voren dat de universiteit al veel samenwerkt binnen de drie O’s, bijvoorbeeld vanuit afstudeeropdrachten, maar dat dit vaak op projectbasis gebeurd. Er dus behoefte om op de lange termijn samenwerkingen aan te gaan.