Terugblik: Meet & Greet – Aanbesteden, Samenwerken & Organiseren

Nog 1782 dagen te gaan… om de klimaat- en circulariteitsdoelstellingen te bereiken die we hebben opgesteld voor 1 januari 2030. 

Op vrijdag 14 februari vond de Meet & Greet – Aanbesteden Samenwerken & Organiseren plaats. De bijeenkomst vormde het startschot voor een nieuwe ronde Challenges, waarin studenten, overheden en marktpartijen gezamenlijk werken aan de opgaven voor een circulaire infrasector.

Noodzaak tot samenkomen

Nederland maakt de komende jaren tot 2050 de transitie naar een volledig klimaatneutrale en circulaire economie. In 2030 moeten we die doelstellingen al voor 50% behaald hebben.

1.782 dagen lijkt veel, maar als we even teruggaan in de tijd, komen we uit bij de persconferentie van Mark Rutte over de COVID-pandemie. Dit maakt duidelijk hoe snel de tijd verstrijkt. Sindsdien is er veel gebeurd en zijn er talloze redenen naar voren gekomen die pleiten voor een versnelde transitie naar een Circulaire Economie, vooral binnen de bouw en infrastructuur. De kwetsbaarheid van onze economie, die nog steeds leunt op een lineair systeem, wordt steeds zichtbaarder. De urgentie van de transitie naar een circulair systeem wordt steeds duidelijker.

Aanbesteden, samenwerken en organiseren

Binnen Infra Futurelabs hanteren we het principe ‘Hergebruik tenzij…’ voor de inrichting van de openbare ruimte. Dit betekent dat we materialen en grondstoffen hergebruiken die al aanwezig zijn in de openbare ruimte. Gemeenten bezitten deze materialen al, waardoor hergebruik een belangrijk ontwerpvraagstuk wordt. Daarnaast is het cruciaal dat aanbestedingen ruimte bieden voor circulaire oplossingen. Binnen Infra Futurelabs richten we ons op een uniforme circulaire ontwerpstrategie en circulaire aanbestedingsstrategie. Een uniforme ontwerp- en aanbestedingsaanpak op regionaal niveau bevordert opschaling en samenwerking tussen gemeenten.
Daarom ligt de focus van Infra Futurelabs op:

  • Een uniforme aanpak voor ontwerpen en aanbesteden.
  • Het sluiten van  waardeketens met grote impact.
  • De ontwikkeling van een materialenhub in combinatie met DuSpot.

De Challenge

Complexe vraagstukken zoals we hier mee te maken hebben, vragen om een interdisciplinaire aanpak. Binnen de challenge werken overheden, marktpartijen en studenten van Hogeschool Saxion de komende 20 weken samen aan vier vraagstukken die bijdragen aan bovengenoemde focuspunten. Vanuit het Smart Solutions Semester van Saxion nemen studenten van verschillende studies deel, waaronder: bedrijfskunde, creative business, commerciële economie, civiele techniek, international business en technische bedrijfskunde. Deze mix van studenten levert de brede blik die deze vraagstukken vereisen. In deze challenge gaan we gezamenlijk aan de slag met de volgende vraagstukken:

  1. Hoe kunnen we de ‘uniforme aanpak’ breder integreren binnen overheidsorganisaties?
  2. Wat is het effect van een breed gedragen uniforme aanpak op de markt?
  3. Hoe ziet de circulaire waardeketen van beton eruit?
  4. Hoe ziet de circulaire waardeketen voor de hydraulische machines van Zwaargoed eruit?

Naast deze vier vraagstukken gaat een groep studenten van de HAN hogeschool aan de slag met een vraagstuk rondom duurzame riolering ‘vervanging of relining’. Parallel hieraan doet de Universiteit Twente onderzoek naar verschillende aanbestedingsstrategieën voor circulaire en duurzame projecten onder leiding van Hans Boes en werkt één studente verder aan de ontwikkeling van een maturity scan voor circulair aanbesteden.

Meet & Greet

Tijdens de Meet & Greet werden de studenten geïntroduceerd aan de experts uit het werkveld. Aan de hand van een eerste opzet van de probleemstelling, met behulp van de 5W1H-methode, gingen de groepen in gesprek met de experts om inzichten te delen en de juiste koers voor de projecten te bepalen. Vragen die tijdens deze gesprekken aan de orde kwamen, waren onder andere: ‘Wat is de huidige situatie?’, ‘Wat zijn aandachtspunten?’, ‘Wat zijn valkuilen?’, etc.

Met deze informatie op zak zullen de groepen hun onderzoek voortzetten door te kijken naar het theoretische kader. Ze zullen zich richten op de voorbereiding van de volgende bijeenkomst op 7 maart, waarbij ze hun plan van aanpak zullen pitchen.

Bekijk hier de presentatie.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws