Pioneering Jaarevent 2021
Na een jaar zonder Jaarevent van Stichting Pioneering, organiseerde Pioneering dit jaar de Week van de Fascinatie: een week met maar liefst negen bijeenkomsten én vier netwerkgelegenheden. Vanuit Studio Balengebouw werden dagelijks hot topics besproken tijdens het Lunch Café. Aan het eind van de middag zochten onze deelnemers de verdieping op in kennissessies die werden ge-host door onze Pioniers! Was jij erbij? Beleef het nog even en voel de inspiratie weer. Heb je het gemist? Dan moet je zeker verder kijken en lezen!
“Fascinatie”. Gedurfd om ons eigen event zo te noemen. Maar dit is voor ons de dagelijkse realiteit. Stichting Pioneering is betrokken bij initiatieven die inspireren en fascineren. Samen met onze deelnemers bouwen wij aan een sterke, innovatieve sector in Oost-Nederland.
De Week van de Fascinatie begon dagelijks met een (h)eerlijke lunch van Nel Schellekens. Nel noemt zichzelf chef van kop-tot-kont en kookt zonder afval. Zij liet zien dat circulair leven ook gewoon thuis kan. De verandering die we willen bereiken begint immers bij eenieder zelf. De lunches die Nel maakte kun je allemaal terugkijken op onze website.
Naast de dagelijkse lunch, was Dries Banierink van Endegroot dagelijks bij ons in de studio aanwezig om de bijeenkomst in beeld te brengen. Letterlijk, want Dries heeft fascinerende tekeningen gemaakt van iedere dag.
Maandag 17 mei: Human Capital & Samenwerken
Vitaliteit in de bouwsector is geen vanzelfsprekendheid. De bouw is in beginsel een sector waar veel uitval is door lichamelijke klachten. Inge Meester (SamenMeester) gaat in gesprek met pionier Joyce Kloosterman om het belang vitaliteit in de sector te bespreken. Wat kunnen we doen om de gezondheid van medewerkers te verbeteren?
In het tweede deel van de bijeenkomst gaat Pionier Geesje Philippi in gesprek met Luuk Spijker (Hogeschool Saxion / Arcadis) over samenwerken. Luuk geeft aan dat de opgaven waar we als sector voor staan niet kunnen worden opgelost als we blijven samenwerken zoals we nu doen. Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe generatie anders leert samenwerken?
Dinsdag 18 mei: Smart Living
Dinsdag staat in het teken van Smart Living: de toekomstbestendige leefomgeving. Vanuit het initiatief Smart East organiseerden wij eerder deze bijeenkomst. Tijdens de Week van de Fascinatie borduren we hierop voort met een praktijkvoorbeeld: Hanzeland in Zwolle. Hoe geeft gemeente Zwolle invulling aan een toekomstbestendige en slimme omgeving?
Met gasten: Godelieve Wijffels (gemeente Zwolle), Dennis Laing (BPD gebiedsontwikkeling), Theo de Bruijn (IAA Architecten / Saxion) en Ninette de Vos Koelink (VELP 5).
Woensdag 19 mei: Conceptueel en industrieel bouwen
Industrieel en conceptueel bouwen. Tegenwoordig komen woningen steeds vaker volledig uit de fabriek. Waarom bouwen we nog niet alles conceptueel en industrieel? En welke hordes moeten we nog nemen totdat dit de nieuwe standaard wordt? Ten slotte nemen we een kijkje bij HAUT, de hoogste hybride woontoren van de wereld.
In het Lunch Café spreekt Joke Bults met gasten: Jauke Klein (Plegt-Vos), John Slot (Domijn), Martin Huiskes (LKSVDD Architecten), Antonie ter Harmsel (Hodes Huisvesting) en Thijs Croon (Lingotto).
Donderdag 20 mei: Uitdagingen in de infrasector
De infrasector staat voor grote uitdagingen. Circulair, energieneutraal en klimaatadaptief zijn termen die bijna elke infra-partij naar eigen zeggen hoog in het vaandel hebben staan. Maar welke uitdagingen zijn er precies? En welke oplossingen bieden uitkomst? In het laatste deel van de bijeenkomst tekenen de aanwezige gasten een intentieverklaring om klimaatadaptatie in de regio Twente te stimuleren: de lancering van het initiatief Twentse Klimaatpleinen.
We gaan in gesprek met Hans van Agteren (Waterschap Vechtstromen), Leentje Volker (Universiteit Twente), Suzan Veldhuis (Hogeschool Saxion) en Gerard Hoiting (Roelofs Groep).
Vrijdag 21 mei: Anders kijken
De zin van inefficiëntie en de menselijke maat. Welke overeenkomsten hebben de cultuur- en kunstsector met de bouw en infra? Wilja Jurg nam ons mee in de overeenkomsten en verschillen. Met een goede dosis toekomstperspectief pleit Wilja ervoor dat we innovatie ook kunnen bereiken door toeval en inefficiëntie.