Terugblik RGS: De verduurzamingsopgave 2030/2050 van uw vastgoed. Hoe dan?

Met een volle zaal zijn we de vraag te lijf gegaan op welke manier de verduurzamingsopgave binnen het vastgoed het beste kan worden aangepakt. Nu eens niet de focus op de technologische en financiële, kortom de “WAT’” vraag naar oplossingen en alternatieven.

Neen de vraag is vooral: We moeten het ontwikkel, bouw en beheerproces echt anders aanpakken, want met de bestaande traditionele inkoop-en aanbestedingswijzen gaan we het niet redden. Maar hoe dan??

Aan de deelnemers van de kennissessie werd de vraag voorgelegd: “Hoe denk jij vanuit jouw visie/gezichtsveld aan de duurzaamheidsopgave 2030/2050 te voldoen?”

Een veelheid aan antwoorden, visies denkrichtingen en twijfel gedachten werden hierbij genoemd, genoteerd en vormden op de flipover een mooie basis voor de sprekers.

Rob Withaar van OnderhoudNL, sector Totaal, geeft zijn visie waarom het anders moet. Hij focust op de complexiteit van de verduurzamingsopgave binnen de woningbouw waarin energie, klimaatadaptatie en circulariteit bij elkaar komen. Dit moet ook nog passen binnen de betaalbaarheid beschikbaarheid en veilige leefomgeving van bewoners.

Samenwerking en verbinding van partijen is onontbeerlijk om deze opgave te lijf te gaan om in gezamenlijke verantwoordelijkheid van opdrachtgever-en nemer de CO2 doelen 2030/2050 te behalen. Resultaatgericht Samenwerken geeft deze gezamenlijke uitdaging een gestructureerde vorm. Klik hier voor de presentatie.

Remy van der Vlies, Woonbedrijf Eindhoven en voorzitter leercirkel RGS, heeft als auteur van de publicatie ‘Beginnen met RGS’ een belangrijke rol gespeeld in het verbinden van marktpartijen die hebben gepleit voor een meer laagdrempelige toegang tot de RGS werkmethode. Hij vertelt hierover.

Wat is RGS? In relatie tot de complexe verduurzamingsopgave? RGS is een proces waarbij langs een aantal processtappen zowel marktpartijen als opdrachtgever een gelijkwaardige rol spelen in de ontwikkel-uitvoerings en beheerfase van een bouwontwikkeling. Dit proces leidt uiteindelijk tot lagere exploitatiekosten, betere kwaliteit, lagere risico’s, leren en innovaties en een werkomgeving waarin vertrouwen én in-control zijn centraal staan. Zijn advies: begin eenvoudig en overzichtelijk d.m.v. pilots, gerichte trainingen en ga met elkaar in gesprek.

De betekenis voor de organisatie is groot. Er worden andere competenties verwacht van medewerkers waardoor opleiding, hulpmiddelen en leiderschap veel aandacht verdienen voor een succesvolle RGS aanpak.

In de publicatie “Beginnen met RGS” is op laagdrempelige wijze voor potentials het proces beschreven evenals een groot aantal tips. Klik hier om de publicatie gratis te downloaden.

Gilbert Wils, manager Vastgoed van woningcorporatie Viverion, heeft eind 2022 een uitdagende uitvraag in de markt gelegd waarbij de resultaatgerichte aanpak een integraal onderdeel van is. Hij vertelt over zijn motivatie voor deze aanpak. Te weinig mensen, te weinig slagkracht noopt tot andere oplossingen.

”Een nieuwe manier van denken en samenwerken”. De Viverion visie op de complexe vastgoedopgave en het overeenkomen van kernwaarden Viverion en RGS zijn de overwegingen geweest om voor RGS te kiezen.

Binnen Viverion is uitgebreid van gedachten gewisseld over het hoe en waarom deze aanpak het beste past binnen de vastgoed uitdaging en Gilbert constateert dat hier nu ook draagvlak voor is binnen de organisatie.

Viverion is ervan overtuigd dat de geleidelijke verandering van taken, actieve deelname in het ontwikkelproces, denken vanuit scenario’s in plaats van opdrachten, van controle naar (gecontroleerd)vertrouwen, tot een betere dienstverlening leidt voor de bewoners.

Met een voorbereidingsperiode van 2,5 jaar waarin het overtuigen van de organisatie, RVC en de passendheid van de RGS aanpak binnen het vastgestelde inkoopbeleid en de selectiefase is afgerond, worden de raamovereenkomsten en de contractfase dit jaar (2023) verder uitgewerkt. Klik hier voor de presentatie.

Zoals we het nu doen gaan we het niet redden! En het moet en het kan anders. Dit zijn de statements waar Rutger Vrielink, manager planvorming en verduurzaming bij de Hemink Groep zijn betoog mee start. Klik hier voor de presentatie

Door de omvang, complexiteit, regelgeving en vastgelegde afspraken van de immense vastgoedopgave moeten we gezamenlijk oplossingen creëren. Klik hier voor de presentatie.

Die gezamenlijkheid wordt vormgegeven door gezamenlijk te werken aan:

  • Programmeren
  • Product en procesoptimalisatie
  • Ketensamenwerking (RGSiD)
  • Innovatie en industrialisatie
  • Inzetten op onderzoek en onderwijs

Kijkend naar de condities voor een kansrijke samenwerking zien we onder meer dat recht doen aan de belangen van de organisatie en individu een belangrijke conditie is voor het welslagen van een kansrijke samenwerking.

Een oproep tot samenwerken voor nu en in de toekomst waarbij bewoners tevredenheid, kwaliteit, TCO centraal staan.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws