Op donderdag 6 februari vond de slotbijeenkomst plaats van het project Duurzame Wijken dat werd geleid door het lectoraat Smart Cities van Hogeschool Saxion in samenwerking met gemeente Enschede, gemeente Almelo, Energieloket Achterhoek en Pioneering. Gedurende 2 jaar is er onderzocht hoe verschillende participatie vormen, nieuwe technieken of herontwerp van bestaande technieken kunnen bij dragen aan de verduurzaming van woonwijken.
Verschillende thema’s
Binnen het project is er aandacht besteed aan vier verschillende thema’s: Energiebesparing, Warmte Transitie, Woning verduurzaming en Energie armoede. De bijbehorende vragen passend bij deze thema’s waren o.a. “hoe maken we de inwoners bewust van hun energie verbruik?”, “hoe maken we inwoners attent op de bestaande subsidies voor verduurzaming?” en “hoe krijgen we een woonwijk (aangesloten op het warmte net) volledig gas vrij?”.
Doormiddel van verschillende interventies, is er onderzocht op welke manier inwoners gestimuleerd kunnen worden om te participeren. Dit is bijvoorbeeld gedaan door in gesprek te gaan met inwoners aan de hand van een wijk initiatief, zoals een open huizen dag of frietkraam met gratis friet in ruil voor een gesprek over verduurzaming. Maar ook aan de hand van technologische technieken, zoals een tool om energieverbruik inzichtelijk te maken.
Verder werd deze middag ook het woord gegeven aan prof.dr. Menno de Jong van de Universiteit Twente. Hij nam ons mee in een tweetal onderzoeken die gericht waren op de antecedenten die leiden tot de intentie van een huiseigenaar om te investeren in verduurzaming.
Inclusieve participatiemiddelen
Naast de resultaten van het project werden er deze middag ook een viertal inclusieve participatiemiddelen gepresenteerd. De seriousgame Warmlopen voor Amersfoort, Emotienetwerken, De TransitieGame en Praatplaten voor rechtvaardigheid. Alle een unieke en/of spelenderwijs om een participatie vraagstuk aan te vliegen.
Advies
Het slotadvies van de middag was dat er op gebied van motivatie van inwoners zeker nog stappen te maken zijn en interventies van buitenaf invloed kunnen hebben op het opeenvolgende gedrag van de inwoner. Echter zal gelegenheid waarin de inwoner zich verkeerd daarin niet genegeerd moet worden, huishoudens die bijvoorbeeld in armoede leven zullen niet geholpen zijn met een enkele interventie. In het vervolgproject ‘Bruggen bouwen voor inclusieve inwonerparticipatie’ komt hier meer aandacht voor door doelgroepen die nog weinig gehoord worden binnen de energietransitie (migranten, jongeren en drukke gezinnen) een stem te geven.


