Terugblik: Slimme opslag en gebruik van regenwater in de openbare ruimte van de stad

Dinsdag 6 juni 2023 was er weer werk aan de winkel in de Werkplaats Water en Klimaat. Dit keer waren we in de Spinnerij Oosterveld in Enschede. Op tafel lagen vier concrete watervraagstukken waar gemeenten op dit moment mee worstelen. Met als doel deze voor te leggen aan het bredere publieke, private en kennisnetwerk van Pioneering. Om de vraagstukken aan te scherpen én om te zien of er animo is om samen te werken aan mogelijke oplossingsrichtingen. Nou, die wás er.

Regen in de stad heeft steeds meer waarde in plaats van een vorm van overlast. Het regenwater grootschalig binnen onze steden kunnen vasthouden voor het voeden van bomen in droge periodes, infiltreren in de bodem of hergebruiken voor andere toepassingen is een steeds haalbaarder investering. Er zijn op de markt namelijk steeds meer systemen voor opslag in tanks, en bassins voor onder de weg en onder rijpaden, sportvelden, diep onder de grond etc. En er zijn steeds meer systemen voor het slim op afstand te besturen van de kleppen, bijvoorbeeld met behulp van een ‘weersvoorspeller’. Die op het juiste moment vóór een hoosbui de bakken leegt, waardoor de riolen en rioolzuivering niet overbelast raken, riooloverstort voorkomt, en een nieuwe capaciteit voor regenopvang vrijkomt. Door deze technische ontwikkelingen ontstaan nieuwe vragen die gemeenten graag met geïnteresseerden en stakeholders willen bespreken.

Na een korte plenaire opening door innovatiemakelaar Stefan Nijwening volgde eerst een gezamenlijke verkenning van de vraagstukken. Met bijdragen van Jeroen Buitenweg (Oldenzaal), Hendrik Jan Teekens (Enschede) en Rik Meijer (Enschede en Twents waternet). Maar snel daarna hebben we ons in vier groepen verdeeld om op aparte tafels verder te denken over:

  1. Wanneer is er voor Gemeenten een gezonde business case voor de investeringen in een bassin? Welke opslagvolumes zijn reëel?
  2. Wanneer loont een slim kleppen-systeem? En wat zijn de potentiële voordelen behalve het vormen van een regenbuffer en voorkomen van overstort?
  3. Hoe zouden deze systemen aan elkaar gekoppeld kunnen/moeten worden en wie besluit dan wanneer de kleppen open gaan? (Gemeente/Waterschap)
  4. Hoe meten we de waterkwaliteit van overstort en wat is de ‘incentive’ die uitgaat van de handhaving van de KRW in 2027?

 

Want in kleinere groepen praat het gewoon makkelijker en gaat de creativiteit wat sneller stromen. Dat bleek ook wel, want naast een andere verdieping van de vraagstukken leverde de bijeenkomst ook nog een aantal suggesties voor nieuwe innovatie-initiatieven op. Daarover snel meer, want daarvoor zoeken we ook nog andere deelnemers. Voor nu kijken we vooral terug op alweer een leuke en inspirerende bijeenkomst van de Werkplaats Water en Klimaat. Met aan het eind ook een oproep van innovatiemakelaar Stefan Nijwening om mee te denken over hoe we samen in 2023 en ook daarna de Werkplaats Water en Klimaat kunnen bekostigen en organiseren. Want die is niet in beton gegoten. Dus laat het ons weten als je mee wil denken over de toekomst van de Werkplaats Water en Klimaat. Misschien wil jouw organisatie wel mee investeren of organiseren. We staan open voor alle ideeën en suggesties.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws