Terugblik: Smart TinyLab: een kijkje achter de schermen

Terugblik: Smart TinyLab: een kijkje achter de schermen

Donderdag 8 september waren we te gast bij Hogeschool Saxion voor de bijeenkomst Smart TinyLab: een kijkje achter de schermen. De dag begon met een welkom en inleiding van Christian Struck van Hogeschool Saxion en Jeroen Hatenboer van Stichting Pioneering.

Het Smart TinyLab is een laboratoriumfaciliteit ter bevordering van systeemintegratie en innovatie in de bouw. Het lab maakt het voor regionale bouwpartners en bouw gerelateerde bedrijven mogelijk hun producten en diensten onder reële omstandigheden door te ontwikkelen, testen, valideren en demonstreren.

Gesubsidieerd door EFRO voeren een aantal bedrijven tot juni 2023 onderzoeken uit in het lab. Het doel en voortgang van de onderzoeken werden toegelicht in een korte pitches van de partners:

  • Pilkington Nederland

Pilkington ontwikkelt een raamelement als warmtebron voor gebouwen. Het doel is de dynamische karakteristieken van de technologie in kaart te brengen, te modelleren en regelstrategieën te ontwikkelen en testen. Het element toegepast als stralingsverwarming zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. De in ontwikkeling zijnde regelstrategieën moeten een bijdrage leveren aan het reduceren van de piekbelasting van het elektriciteitsnet en het verschuiven van het elektriciteitsverbruik naar momenten met meer capaciteit voor energieafname.

  • De Groot Vroomshoop

De Groot Vroomshoop is gespecialiseerd in houten constructies en denkt graag aan de toekomst. Omdat circulariteit hoog op de agenda staat, meten wij de dynamische prestaties van de houten gevelelementen in termen van vochthuishouding en temperatuurhuishouding. Hier wordt vergeleken tussen een gevelelement uitgerust met bio-based materialen en een meer conventioneel opgebouwd gevelelement.

  • BINX Smartility

BINX richt zich op het genereren van intelligentie uit de grote hoeveelheid data die we genereren in onze gebouwen. Het is niet voor de hand liggend om hier geautomatiseerd analyses en rapporten met de juiste data uit te krijgen. Om deze reden onderzoeken wij hoe we middels (semi) geautomatiseerde data-analyses inzicht krijgen op de prestaties van de diverse bouwelementen en systemen.

  • Winkels Techniek

Winkels is geïnteresseerd in de integrale prestaties van de installaties, dit draagt bij aan hun dienst als technische dienstverlener. Door te onderzoeken welke indicatoren van belang zijn voor de verschillende systemen binnen het lab op component niveau zou bijvoorbeeld predictief onderhoud kunnen worden toegepast.

  • BRControls

Samen werken aan ontwikkelingen waarin we elkaar inspireren, duurzaam bouwen, transparant, gezond en ruimtelijk. Binnen dit project wordt voornamelijk gekeken naar karakteristieken van de toegepaste sensoren: responstijd, afwijking/onzekerheid door veroudering en een beschouwing van verschillende meetprincipes en de geschiktheid voor het bepalen van verschillende parameters.

  • Eaton Nederland en Microgrid Solutions B.V.

Eaton Nederland en Microgrid Solutions B.V. gaan een DC-grid uitleggen in het Smart Tinylab, op basis van de CurrentOS standaard. Prestaties van het DC-grid in combinatie met PV-panelen zal worden vergeleken met PV-panelen die via een inverter op een conventioneel AC-grid terugleveren.

  • Twiqel

In vele organisaties is er een duidelijk meetbaar verschil tussen geplande roostering en daadwerkelijk ruimtegebruik. Twiqel kan in realtime het daadwerkelijk ruimtegebruik meten en inzichtelijk maken door een intuïtief dashboard. Nu is de vraag of energieprestaties kunnen worden afgeleid en/of beïnvloed door slim gebruik van deze informatie, leidend tot efficiënt en effectief ruimtegebruik.

Na afloop van de Project Pitches was er mogelijkheid om een kijkje te nemen bij het Smart TinyLab om de onderzoeken hier ook te bekijken. De dag werd afgesloten met een netwerkborrel. Nieuwsgierig naar de pitches van de partners? Bekijk ze hier!

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws