Officieel was dit symposium het einde van het door EFRO gesubsidieerde opstarttraject met de titel: “Smart TinyLab voor systeemintegratie in de bouw”. In de praktijk was het symposium de start van de volgende fase van het Smart TinyLab.
Bij dit EFRO-traject zijn door Saxion niet alleen bedrijven betrokken die hun innovaties willen laten testen, maar ook Pioneering als innovatieplatform. Dat Hans Hilbrands als directeur van Pioneering dagvoorzitter was lag dan ook voor de hand. Hij gaf o.a. aan dat deze samenwerking in dit “uit de kluiten gewassen TinyLab” een voorbeeld is van de samenwerking van onderwijs, onderzoek en ondernemers. Dus daar waarvoor Pioneering staat.
Christian Struck, lector Sustainable Building Technology van Saxion, nam vol trots de bezoekers mee in de doelen en resultaten van het Smart TinyLab. Hoog over is het doel van het lab om innovaties te versnellen om de maatschappelijke doelen voor 2050 te bereiken, namelijk een CO2-neutrale en circulaire gebouwde omgeving. In het lab worden deze doelen vertaald naar praktische kansen.
Hans Hilbrands, directeur Stichting Pioneering
Christian Struck, lector Sustainable Building Technology Hogeschool Saxion
Smart TinyLab
Het Smart TinyLab heeft twee identieke ruimtes. Het lab is 305o draaibaar, waardoor de invloed van de weersomstandigheden in de ruimtes identiek zijn. Een voorbeeld hiervan is de zonstraling. De basis is dat in de ene ruimte een innovatie wordt toegepast en de andere niet, zodat resultaten vergeleken kunnen worden. Om onder verschillende omstandigheden te kunnen meten heeft het lab faciliteiten voor het exact sturen van de temperatuur (verwarmen en koelen), luchtvochtigheid etc. In de ruimtes en/of de wisselbare wanden worden waar nodig allerlei sensoren aangebracht, zodat relevante data verzameld wordt voor een onderbouwde analyse van de bijna marktrijpe innovaties.
De volgende innovaties zijn tot nu toe getest:
- Biobased dampopen isolatie van houten gevelelementen van de Groot Vroomshoop
- Ramen als verwarmingselement van Pilkington
- Slimme ruimtesensoren voor interactieve installaties van BRCONTROLS
- Nieuwe diensten voor gebruikers o.b.v. dynamische gebouwdata van BINX Smartility
- Potentie van DC-netten in woongebouwen van Eaton / Microgrid Solutions
- Personen telling en adaptief roosteren van Twiqel
- Biobased beschermtechnologie van houten gevelelementen van Gooskens Hout en Xylotrade
- Slimme installaties in het Smart TinyLab van Winkels Techniek
De conclusies van Christian Struck
- De opzet dat bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan technische innovaties werken is succesvol;
- De onderzoeksfaciliteiten zoals het Smart TinyLab ondersteunen de domein specifieke netwerkvorming in de regio;
- De onderzoeksresultaten ondersteunen innovatie en doorontwikkeling en ze verhogen de zichtbaarheid van de betrokken bedrijven.
Klik hier voor het eerste deel van de presentatie van Christian Struck en hier voor deel twee.
Voor de innovatieve trajecten na het EFRO-traject zijn ook geregeld extra middelen nodig. Daarom gaf Robert Jan van Egmond van TKI Urban Energy een inkijk in een aantal subsidiemogelijkheden. Zijn belangrijkste boodschap was: “Neem tijdig contact met ons op om het idee te toetsen. Dan denken wij mee welke subsidiemogelijkheid passend lijkt”.
Klik hier voor het eerste deel van de presentatie van Robert Jan van Egmond en hier voor deel twee.
Pioneering en Saxion zien de samenwerking bij het Smart TinyLab als een “schoolvoorbeeld” van de samenwerking tussen een kennisinstelling en een innovatieplatform. En tot slot het allerbelangrijkste: met meerdere partijen wordt gesproken over nieuwe onderzoeken in het Smart TinyLab.
Kijk voor meer informatie op www.saxion.nl/smarttinylab