Op 8 november vond de creatieve cross-over plaats tussen de Challenge Circulaire Waardeketens en het Symposium Civil Engineering van Universiteit Twente. In deze bijeenkomst, met bijna 100 aanwezigen, presenteerden studenten van Universiteit Twente de resultaten van onderzoeken die ze de afgelopen 10 weken uitvoerden. Daarna deelden studenten van Hogeschool Saxion hun ervaringen en de voortgang van hun opdrachten voor de betrokken opdrachtgevers binnen de Challenge. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Universiteit Twente en Hogeschool Saxion in het Design Lab van de universiteit.
Maturity Scans voor circulariteit
Zes studentengroepen van Universiteit Twente onder leiding van Hans Voordijk hebben de Maturity Scan doorontwikkeld, zodat het bruikbaar is voor overheden om te meten hoever ze zijn in het integreren van circulariteit in hun processen. De Maturity Scan is een tool om de volwassenheid of professionaliteit van een organisatie te meten op verschillende vlakken binnen het inkoopproces. De studenten baseerden zich op het MSU-model, waarin acht strategische processen en zes ondersteunende processen voor overheidsinkoop worden geanalyseerd.
Elk proces wordt op meerdere aspecten beoordeeld en het volwassenheidsniveau wordt individueel per proces vastgesteld. Voor elk van de processen kan de organisatie een niveau van 1 tot 10 bereiken, waarbij 10 excellent presteren betekent. Het aangepaste model helpt overheden de vraag te beantwoorden: “Wat betekent professionaliteit in het aanbesteden van infrastructuurprojecten met een focus op circulariteit?”
Onderzoeken naar duurzaamheid in de openbare ruimte
Vier studentengroepen van de Universiteit Twente, begeleid door Robin de Graaf, hebben zich de afgelopen tien weken gericht op projecten met impact op duurzaamheid. Iedere groep onderzocht een unieke casus:
Eén groep werkte aan de ontwikkeling van een plugin die de digitale marktplaats DuSpot rechtstreeks koppelt met de ontwerpsoftware Revit. Met dit hulpmiddel kunnen organisaties eenvoudiger en eerder in het proces inzicht krijgen in welke herbruikbare materialen beschikbaar zijn en het ontwerp hierop aanpassen.
Een andere groep had als opdracht het bevorderen van het gebruik van de fietssnelweg F35 tussen de UT campus en het centraal station. Volgens hun bevindingen is het gebrek aan voldoende en duidelijke bewegwijzering de grootste hindernis voor beter gebruik van de fietssnelweg als veilig en comfortabel alternatief voor de Hengelosestraat met al zijn verkeerslichten.
Daarnaast deed een groep onderzoek naar de recente wateroverlast in de Enschedese wijk Pathmos. In hun onderzoek deden zij aanbevelingen om dergelijk wateroverlast te voorkomen en/of de gevolgen ervan drastisch terug te dringen. Hun oplossingen richtten zich op waterberging zoals wadi’s, maar ook regentonnen voor woningen in hoger gelegen gebieden om de toestroom naar het lagergelegen Pathmos te beperken.
Tot slot, richtte een groep hun onderzoek op de herinrichting van het plein voor het U-Park hotel op de campus van de Universiteit Twente. Het plein dat momenteel voornamelijk bestaat uit beton en asfalt, biedt tal van mogelijkheden voor een groene, duurzame en circulaire inrichting.
Creatieve Cross-over
Voor de studenten van Saxion markeerde de creatieve cross-over het einde van de ontdekkingsfase en gaan ze over naar de Ontwikkelfase. De studenten presenteerden hun resultaten tot dusver en blikten vooruit op de volgende fase. Daarnaast namen zij actief deel aan de verschillende discussierondes aansluitend aan de presentaties van de UT-studenten. Deze creatieve cross-over biedt waardevolle inzichten en dient als input voor hun onderzoeken.
Nu is de tijd om kennis te ordenen, praktijkwaarde te ontwikkelen, experts te betrekken en kennissessies bij te wonen. Met de extra input gaan de studenten verschillende oplossingsrichtingen maken voor de vraagstukken van de overheden.
Vervolg: Battle of Concepts
Op 13 december vindt de volgende bijeenkomst van de Challenge Circulaire Waardeketens plaats: de ‘Battle of Concepts’. De studenten presenteren diverse duurzame en circulaire oplossingsrichtingen in de ‘Battle of Concepts’ voor opgaven van overheden in de openbare ruimte. De deelnemers presenteren dan het potentieel van de verschillende oplossingsrichtingen, ointvangen feedback van experts van overheden en ondernemers en kiezen met hun opdrachtgever daarna welke oplossing verder uitgewerkt gaat worden in de laatste fase.
Meld je alvast aan voor de bijeenkomst op 13 december, van 9.00 tot 12.00 uur in Connect-U, Enschede.
Challenge Circulaire Waardeketens: Battle of Concepts
Gerelateerde programma’s
De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen.
Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.