Terugblik: Tweedaagse excursie MDO-labs & NoWoZo

Woningbouw & Renovatie

Op 9 en 10 november verkenden de woningcorporaties van MDO-labs (omgeving Twente) en NoWoZo (omgeving Zwolle) de toekomst van duurzame woningbouw tijdens een inspirerende tweedaagse excursie. De deelnemers bezochten diverse boeiende projecten op het gebied van duurzame nieuwbouw en renovatie, zoals het grootste strogebouw van Nederland en een steenfabriek die inzicht gaf in de duurzaamheidsuitdagingen bij baksteenproductie. Het hoofddoel was om inspiratie op te doen die de deelnemers kunnen toepassen in hun eigen projecten en de samenwerking tussen de twee corporatieregio’s te versterken.

Een inspirerend programma

De woningcorporaties hebben beslist niet stilgezeten tijdens de excursie. Het programma zat vol bezoeken aan bijzondere woningbouwlocaties. Ook was er ruimte voor een gezellig diner en borrel op de donderdagavond. Zelfs tijdens de busreis werd de tijd goed benut, zo werden verschillende thema’s zoals digitalisering, optoppen en toekomstbestendige woningbouw onderling uitgediept. Er was een externe gast uitgenodigd om meer verdieping te geven op de aankomende initiatieven op het gebied van biobased bouwen.

Heuvelstraat Silvolde; integraal duurzame woningbouw

In Silvolde vernieuwt Woningcorporatie Wonion in samenwerking met diverse partners de Heuvelstraat op een circulaire wijze, als onderdeel van een ambitieus duurzaamheidsinitiatief. De sloop-nieuwbouw omvat niet alleen de ontwikkeling van woningen, maar ook duurzame energieopwekking, klimaatadaptieve straatontwikkeling en duurzaam waterbeheer. Het gaat om 28 nieuwe woningen, waarvan acht kleine eengezinswoningen en twintig levensloopbestendige woningen, met alle voorzieningen op de begane grond. Alle 28 woningen krijgen een huurprijs onder de huurtoeslaggrens. De deelnemers kregen informatie over de toegepaste technieken binnen dit bouwproject.

Iewan-Strowijk; grootste strogebouw van Nederland

In Lent staat het grootste strogebouw van Nederland: een complex met 24 sociale huurwoningen, gebouwd met stro, leem en hout. In dit duurzame project namen toekomstige bewoners, ondersteund door meer dan tweehonderd vrijwilligers, actief deel aan de bouw met stro en leem. Het project is ecologisch opgezet met milieuvriendelijke materialen, zonnepanelen en een rietfilter voor afvalwaterzuivering. De woongemeenschap deelt gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, en heeft een multifunctioneel gebouw genaamd De Kleine Wiel. Woningcorporatie Talis vertelde meer over hoe dit bijzondere project tot stand is gekomen.

Steenfabriek Rodruza; baksteenproductie en energieverbruik

Rodruza is een steenfabrikant met productielocaties in Gendt en Rossum. Ondanks dat de keramische industrie niet per se bekend staat om duurzaamheid, is Rodruza actief bezig met het vinden van manieren om de natuur en het klimaat te ontzien. Ze hebben ambitieuze doelen voor de toekomst en werken hard om deze te realiseren. Rodruza gaf de deelnemers een kijkje in de wereld van de baksteenproductie en hoe zij omgaan met duurzaamheid, circulariteit en energieverbruik.

Na een lange en enerverende eerste dag schoof de groep in Hoevelaken aan bij een lekker diner. Ook Hans Hilbrands, directeur van Pioneering sloot aan. De volgende dag vertrok de bus, na een goede nacht en een uitgebreid ontbijt, richting Utrecht.

De Henriëttedreef; testlocatie innovatieve renovatie van hoogbouwflats

Het ‘Inside Out’-project werkt aan een vernieuwend renovatiesysteem om hoogbouwflats energieleverend te maken. Het doel is om zo’n 250.000 flats te renoveren en te voorzien van installaties aan de buitenkant en in de gevel. Hierdoor ontstaat een betaalbare oplossing voor het energiezuiniger maken van hoogbouwflats. Dit renovatiesysteem is getest op De Henriëttedreef in Utrecht Overvecht. Het project, genaamd ARV, wordt door de Europese Commissie betiteld als ‘meest veelbelovend voor opschaling’. De deelnemers kregen een mooi inkijkje in zowel de kansen en mogelijkheden als de uitdagingen en dilemma’s die komen kijken bij het aardgasvrij maken van een groot complex als deze.

Missie geslaagd

Tijdens deze tweedaagse excursie hebben de deelnemers veel inspiratie opgedaan en de relaties versterkt. Daarmee is de missie van deze excursie geslaagd. Zonder uitzondering hebben de deelnemers aangegeven dat ze de samenwerking willen intensiveren. In de komende periode hebben ze plannen om op diverse thema’s groepen te vormen, zoals verduurzaming van appartementencomplexen, optopping, digitalisering, circulariteit en biobased bouwen. Pioneering staat klaar om indien gewenst een initiërende en verbindende rol te spelen in deze initiatieven.

Het waren twee zeer waardevolle dagen, waarin het enthousiasme van de corporaties duidelijk naar voren kwam. Op naar de volgende!

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws