Donderdag 9 september vond de tweede bijeenkomst plaats van de Community of Practice van Duurzame Aanpak GWW-projecten vanuit Infra Futurelabs Overijssel. De bijeenkomst werd geopend door onze pionier Jan Wienk, hij gaf een korte introductie over het programma en het Smart Solutions semester van het Saxion. Tijdens het Smart Solutions semester houden tweegroepen van zeven studenten zich bezig met verschillende projecten met betrekking tot circulariteit in de infra en openbare ruimte.
Nadat de verschillende initiatieven vanuit het onderwijs zijn belicht, gaf Anouk Kuijsters van Waterschap Vechtstromen een korte presentatie over de ervaringen met de toepassing van het Ambitieweb, wat deel uit maakt van de aanpak Duurzaam GWW. Het Ambitieweb geeft handvaten om op een gestructureerde manier met duurzaamheid aan de slag te gaan, doordat het inzicht geeft in aan welke van de 12 thema’s meer aandacht besteed moet worden. Tobias Strating van Roelofs voegde hier aan toe dat het Ambitieweb een tool kan zijn om een strategie mee te bepalen, omdat het bloot geeft welke thema’s prioriteit hebben (zie foto hieronder).
Na het Ambitieweb, presenteerde Mart Mensink zijn “materialenmarktplaats” genaamd Duspot. Duspot helpt met het verbinden van vraag en aanbod van secundaire bouwmaterialen door een overzicht te geven van beschikbare materialen, door middel van spots binnen de regio en landelijk. Het platform kan gezien worden als een soort Tinder waarop bedrijven gematched worden op basis van de materialen die ze zoeken of aanbieden. Meerdere partijen (waaronder verschillende gemeentes/ waterschap) hebben zich al aangesloten aan het initiatief, maar het is van belang dat het platform verder groeit zodat het in de praktijk kan worden getest en verder kan worden door ontwikkelt
Als afsluiter gaf Hans Boes van Universiteit Twente een presentatie over vernieuwend opdrachtnemer- en opdrachtgeverschap bij een duurzame aanpak. Hierin werd onder andere besproken hoe een integrale samenwerking tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers cruciaal is. Maar ook dat voor de grote opgaven waar we voor staan het van belang is dat we minder vanuit risicobeheersing samenwerken en meer kijken naar hoe we kansen kunnen benutten.
Deelnemen?
In de volgende bijeenkomst van de COP Duurzame Aanpak GWW zullen de projecten die zijn opgezet door de bedrijven en de progressie die zij geboekt hebben verder besproken worden. Deze bijeenkomst zal 10 november 2021 plaats vinden. Wilt u meedoen met een project in de COP, neem dan contact op met Jan Wienk via j.wienk@pioneering.nl.