Terugblik: Verduurzamen, het kan anders!
In de Gasfabriek in Deventer kwamen dinsdag 28 maart zo’n 60 mensen van bedrijven, woningcorporaties en Saxion bij elkaar om kennis te maken met innovatieve trajecten die laten zien dat de verduurzaming anders kan en moet.
Namens Saxion opende Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening, de sessie. Daarna nam Hans Hilbrands, directeur Pioneering, de aanwezigen mee langs de pitches.
Albert van der Meer van HanzeNet deelde de stand van zaken rond in de peer-to-peer handel in duurzame energie. Zij werken aan het delen van energie via een blockchain, waardoor in een wijk of buurt optimaal gebruik wordt gemaakt van de lokaal opgewekte energie. Nu nog de aanpassing van de wetgeving om deze handel mogelijk te maken. Klik hier voor de presentatie.
Vervolgens ging Pascal ten Berge, woningcorporatie Domijn, in op thermisch compartimenteren. Een aanpak waarbij het woongedeelte van een woning meer wordt geïsoleerd dan de andere ruimtes. “Warm wonen en koel slapen”. Dat het werkt heeft de monitoring van Saxion aangetoond. De bewoners van de 4 proefwoningen krijgen zelfs geld terug. Meerdere Twentse corporaties werken aan de opschaling. Klik hier voor de presentatie.
De twee gescheiden werelden van het verduurzamen op gebouw- en netniveau. SBT werk b.v. aan load shifting en prioritering op woningniveau om de netaansluiting minder te belasten. Hierover ging de pitch van Twan Rovers, lectoraat Sustainable Building Technology (SBT) Saxion. Zijn stelling:
“Als we de renovatie en nieuwbouw willen opschalen, zullen we de aandacht moeten verleggen van het gebouw naar de wijk.” Klik hier voor de presentatie.
Peter Pollemans van Viridi gaf een toelichting op hun innovatieve PVT-systeem. Dit is een combinatie van PV en een thermische collector. Het unieke van het systeem van Viridi is dat ze de collector een textiel is dat achter op de PV-panelen wordt geplakt. Het verhoogt de opbrengst van zonnestoom en de warmte van de collector wordt gebruikt als bron voor de warmtepomp. Klik hier voor de presentatie.
Roland Kreugel pichte over de innovatieve bouwelementen van Sun Tank, waar een energieopslagsysteem is geïntegreerd. Ze werken aan oplossingen waarbij de overdag opgewekte warmte ’s nachts ook beschikbaar is. “We stoppen de warmte in uw wand, vloer of dak” Klik hier voor eerste deel van de presentatie en hier voor tweede deel.
Versnellen installeren hybride warmtepompen. Gerard Salemink, lectoraat SBT en Pioneering, vroeg aandacht voor de oplossingen die nodig zijn om de ambities voor het installeren van grote aantallen (hybride) warmtepompen. Een van de uitdagingen is de beschikbaarheid van mensen. Uit onderzoek van studenten bouwtechnische bedrijfskunde kwamen al oplossingen die de uren van de STEK-monteur halveren. Hij onderbouwde daarna dat met moderne technologieën en prefabricage dit nog verder gereduceerd kan worden. Klik hier voor de presentatie.
Tenslotte de pitch van Willem Poterman van Hanzenet. Hij gaf een inkijk in de ontwikkelingen waar HanzeNet aan werkt voor het bestrijden van energiearmoede. Ze zitten in de demofase van een zeer eenvoudig systeem dat bewoners inzicht geeft in verbruik per soort en het geeft gerichte bespaaropties. Klik hier voor de presentatie.
De succesvolle middag is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Pioneering en Saxion, in dit geval de proeftuin Energy for Business.