Terugblik Werksessie: Overzicht RGS Adviseurs

Sociale Innovatie

Op 25 februari vond de online werksessie “Overzicht RGS Adviseurs” plaats. Deze sessie werd gemodereerd door Inge Meester (Innovatiemakelaar Woningbouw & Renovatie) en Bas van Dongen (Innovatiemakelaar Sociale Innovatie). Samen met diverse partijen die al ervaring hebben met RGS coaches en adviseurs, gingen we in gesprek om kennis en ervaringen te verzamelen.

Reden voor samenkomen

Tijdens de kennissessie met het RGS ecosysteem in september van 2024, zijn er drie vraagstukken geformuleerd om het daaropvolgende half jaar mee aan de slag te gaan. Een van die vraagstukken ging over het vergaren van meer informatie over RGS coaches of adviseurs, die mogelijkheid bieden tot het helpen verandering te stroomlijnen. Om die reden is er een werksessie georganiseerd, om ervaringen met RGS coaches of adviseurs te delen.

Vragen die hierbij centraal stonden waren o.a. ‘Welke expertise brengt een RGS coach/adviseur mee?’, ’Bij welke hulpvraag is een RGS coach/adviseur nodig’ en ‘In welke fase kan een RGS coach/adviseur hulp bieden?’.

Ervaringen met RGS coaches

Bedrijven die willen starten met RGS hebben lang niet altijd een coach nodig, is de mening van de aanwezigen. Het kostenplaatje weegt namelijk niet altijd op tegen het resultaat. Zeker in de startende fase. In deze fase is het veel waardevoller om praktijkervaring op te doen, bijvoorbeeld door een kijkje te nemen bij een organisatie die al met RGS werkt. De echte meerwaarde van een RGS-coach zit volgens de deelnemers in langdurige samenwerkingen, waar belangen groter worden en samenwerking intensiever is.

Wanneer wél een coach inschakelen?

Wanneer er concrete problemen zijn binnen de RGS aanpak waar sturing op nodig is.  Of bij langdurige trajecten, waarin meerdere partijen samenkomen en verantwoordelijkheden verdeeld moeten worden, kan een ketenregisseur een cruciale rol spelen. Deze persoon houdt het proces in balans, zorgt dat ieders belangen worden behartigd en voorkomt dat samenwerking vastloopt. De focus ligt dan vooral op de zachte kant van samenwerking: transparantie, communicatie en verbinding.

Wat maakt een goede RGS-coach?

  • Is onafhankelijk en gericht op samenwerking.
  • Kan complexe trajecten in goede banen leiden.
  • Heeft sterke soft skills, technische kennis is een pré maar niet noodzakelijk.
  • Speelt in op de dynamiek tussen partijen en bewaakt gezamenlijke doelen.

Ecosysteem RGS als krachtig netwerk

In plaats van direct een RGS-coach in te schakelen, is het vaak veel waardevoller en effectiever om vragen rondom RGS-coaches of de start en implementatie van RGS eerst te delen met de deelnemers binnen het Ecosysteem RGS. Binnen dit netwerk is al veel kennis en ervaring opgedaan, waardoor het een krachtige bron is voor vragen en ondersteuning.

Wil jij verder met RGS en zoek je inspiratie of ondersteuning? Deel je vragen binnen het Ecosysteem RGS of neem contact met ons op!

De resultaten uit deze werksessie zijn opgenomen in het programma van het RGS Ecosysteem. We danken alle deelnemers voor hun waardevolle inbreng en openheid.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws