Terugblik: Wie Wat Waar Twentse Klimaatpleinen

Terugblik: Wie Wat Waar Twentse Klimaatpleinen

Op 6 oktober was de bijeenkomst ‘’Wie Wat Waar Twentse Klimaatpleinen’’ bij Hogeschool Saxion. Met een volle zaal, goede en inspirerende sprekers, interessante vragen vanuit het publiek en een goede borrel spreken wij over een zéér geslaagde bijeenkomst in de werkplaats Water & Klimaat!

Om 15:00 trapte Stefan Nijwening, werkplaatscoördinator Water & Klimaat, af met het voorstellen van Louise Faasen en Niki van Urk van het Programmabureau van Stichting Pioneering. Zij vertelden hoe zij de Pioneering deelnemers zo goed mogelijk bedienen door middel van het organiseren van bijeenkomsten. Ook benadrukten ze dat de Pioniers ook hun ideeën, projecten of andere interessante bevindingen/zorgen kunnen delen, zodat het Programmabureau dit kan delen op het platform.

Wil jij je kennis delen met de Pioniers?

deel kennis

Twentse Klimaatpleinen

Stefan vertelde de deelnemers over hoe de nieuwe ‘’voortuin’’ van het Klimaatplein van Hogeschool Saxion tot stand is gekomen. Er werd verteld hoe de studenten erbij betrokken zijn geweest en wat de aanloop was naar het definitieve klimaatplein. Kristoff Derveaux had zijn fun facts klaarliggen en deelde over wat het nieuwe klimaatplein gaat opleveren:

  • Van geen groen oppervlak naar >1400m2 groen oppervlak
  • Van >3500m2 verhard oppervlak naar <2100m2 verhard oppervlak
  • Van geen wateropslag naar >180m3 wateropslag
  • Van 20 zitplekken naar 110 zitplekken
  • Van 4 bomen naar 36 bomen

Op het nieuwe plein gaan de studenten ook onderzoeken doen. Er komen wadi’s met bijvoorbeeld verschillende beplanting zodat de studenten de wateropname daarvan kunnen meten. Hogeschool Saxion heeft een video gemaakt waarin je een goede impressie van het plein kunt krijgen. Klik hieronder op de button!

bekijk het saxion klimaatplein

Heb je vragen over hoe je een klimaatadaptief plein kunt opzetten of ben je al goed bezig? Kom in contact met ons en we gaan graag samen onderzoeken hoe jíj zo een klimaatbord op je plein krijgt!

Groen Blauwe Rekentool

Tijdens deze bijeenkomst schonken we ook aandacht aan een handige rekentool. Rik Meijer van de gemeente Enschede was aanwezig om hier meer over te vertellen Deze gemeente Enschede heeft een rekentool ontwikkelt waar gecontroleerd kan worden of het project aan de klimaatadaptatie eisen voldoen. Met de tool wordt gekeken naar hoe het project klimaatbesting (her)ingericht kan worden met een veilige, gezonde en aantrekkelijke leefomgeving voor mensen, dieren en planten, acceptabele risiconiveaus en acceptabele rioolheffing.

Aan de hand van een voorbeeld hebben we de rekentool volledig ingevuld. Tijdens het proces van het invullen van de gegevens kan op een overzichtelijke manier gevonden worden of er voldoet aan de regelgeving. Ook kan door middel van het plaatsen van een extra regenton of een extra m2 maaiveld het verschil in impact gemakkelijk gemonitord worden. Bekijk hier de Rekentool!

Kristoff die een demo geeft met de VR-bril
Susan die het ''Blauwe Goud'' toelicht

Wat er nog meer gebeurt in de werkplaats Water & Klimaat?

Eén van de projecten wat in de beginschoenen staat bij Pioneering is het ‘’Blauwe Goud’’. Een publiek-private innovatie agenda om Twente weerbaar te maken voor droogte en waterschaarste in samenwerking met Vitens, Waterschap Vechtstromen, Grolsch, Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en ENVAQUA. Stefan vertelde hierover samen met Susan Ladrak, Duurzaamheidsmanager van Grolsch. We hopen snel meer te kunnen vertellen over dit onderwerp.

Wilt u onderdeel zijn van het ‘’Blauwe Goud’’, ideeën delen m.b.t. Water & Klimaat, richting geven aan de werkplaats Water & Klimaat of een Klimaatplein aandragen of vormgeven? Neem contact op met ons en deel het!

Klik hier om de presentatie van de bijeenkomst terug te kijken!

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws