Internetbril voor service monteurs
Pactum Installatietechniek rondde onlangs haar tweede Learning Community af. Doel? Samen met onder andere de service monteurs inventariseren of een internetbril, in hun werk nuttig zou zijn. De conclusie van de LC is dat het daar technisch nog te vroeg voor is. Wel liet de LC opnieuw zien hoe nuttig het is om in een kleine groep een overzichtelijke uitdaging aan te gaan, onder leiding van een facilitator.
Eerst horloges gelijkzetten
Daniël Doze, manager Interne Processen bij Pactum Installatietechniek Deventer: “Dit was voor mij de eerste Learning Community waar ik bij betrokken was. Alle deelnemers aan de LC, waaronder ik, hadden eerst een één-op-één interview met de facilitator. Lodewijk Witteveen legde ons uit wat het doel was en hoe de LC in zijn werk zou gaan. Een start voor een LC die ik iedereen zou wensen, want zonder voorkennis stap je er behoorlijk blanco in.”
Het voordeel van een brede samenstelling
Daniël zag de brede samenstelling van de LC als een groot voordeel: “We gingen in de LC de mogelijkheden van een zogeheten internetbril voor Pactum onderzoeken. We hebben van alle disciplines in ons bedrijf die daarmee te maken zouden krijgen een vertegenwoordiger in de Learning Community uitgenodigd: onder andere hoofd service en onderhoud, ik als verantwoordelijke voor de interne processen binnen Pactum en uiteraard twee service- en onderhoudsmonteurs. Elke deelnemer kon daarmee in de LC vanuit zijn of haar eigen discipline zelf vaststellen of een internetbril van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Vanuit specifiek mijn functie als manager Interne Processen keek ik vooral naar de ict-technische kanten van een internetbril en de mogelijkheden om die snel te kunnen implementeren binnen Pactum in onze automatiseringsomgeving. Een prettige manier van samenwerken waarbij we volledig vrij werden gelaten door de directie die tegelijkertijd ook betrokkenheid en belangstelling toonde.”
Concept van LC past intrinsiek bij Pactum
Overigens zag Daniël ook een overeenkomst tussen de manier van werken in een LC en de manier waarop Pactum eigenlijk altijd al ideeën verzamelt, samen met haar medewerkers: “Stel, we willen een mobiele werkbon voor het werk van onze monteurs invoeren of aanpassen, dan betrekken we hen hier ook bij. In onze afdelingsoverleggen en monteursvergaderingen bespreken we regelmatig vernieuwingen en ideeën. Het fenomeen van samen nieuwe ideeën bespreken is niet compleet nieuw voor Pactum.”

Stimulerende rol facilitator
Daniël was blij met de rol van Lodewijk Witteveen als facilitator: “Hij gaf ons bijvoorbeeld voorbereidende opdrachten mee voor de volgende vergadering van de LC. Vooral in de testfase van de internetbril gaf ons dat de nodige houvast. Het is heel nuttig om er een facilitator bij te hebben in die sturende rol. We kwamen elke week bij elkaar en dankzij de voorbereidende opdrachten die Lodewijk ons gaf hielden we er zo inhoudelijk de vaart in.”
Ook de deelnemende monteurs gingen vrij moeiteloos mee in de manier van werken in een LC, geeft Daniël aan: “Ook voor hen gold dat een heldere uitleg over een toch veelal onbekend begrip als een LC de bereidheid om mee te doen enorm hielp. Ze toonden zich heel betrokken, ook vanuit de vrije opdracht om met elkaar eerst eens in alle rust te beoordelen of een internetbril überhaupt iets is voor Pactum. Daarnaast ben ik met beide monteurs daadwerkelijk op pad geweest om de mogelijkheden van de internetbril in de praktijk te testen. Ook in hun werkpraktijk raakten zij heel enthousiast over de mogelijkheden.”
Afsluitende conclusie
De LC over de internetbril is afgesloten met de conclusie dat het een ongelooflijk interessante materie is om in de gaten te houden voor de toekomst. Daniël: “Echter, de technologie die de internetbril nu biedt, zoals door de LC intern getest met een daadwerkelijk exemplaar, is een prima gadget, maar nog niet met een hele grote toegevoegde waarde. De winst van de LC? We weten welke mogelijkheden de internetbril biedt, evenals de geconstateerde hick ups. We willen over pakweg twee jaar opnieuw gaan kijken wat de laatste ontwikkelingen zijn en of het moment voor een daadwerkelijke invoering binnen Pactum daarmee wel interessant is.”
Benieuwd naar mogelijkheden internetbril
Lodewijk Witteveen is hoofddocent en onderzoeker Human Resource Development aan Hogeschool Saxion. Hij vervulde in de LC de rol van facilitator: “We hadden op voorhand aannames over de mogelijkheden van de internetbril. Bijvoorbeeld om ‘m te gebruiken om vanuit het hoofdkantoor monteurs op locatie te instrueren. Een specialist kan dan vanuit een andere locatie meekijken en instructies geven. Ook waren we benieuwd of de service monteurs met de internetbril op locatie vinkjes konden zetten met hun stem nadat zij deelwerkzaamheden hebben afgerond en gecheckt. Zij hoeven dit dan niet meer met hun mobiele telefoon te doen en houden zo hun handen vrij. Uiteindelijk bleken de brillen die we hebben getest in de LC nog niet aan deze praktische eisen te voldoen. We onderzochten dus zowel de software als hardware.”
Brede samenstelling LC
Lodewijk was blij met de samenstelling van deelnemers aan deze LC: “Een mooie dwarsdoorsnede: twee monteurs van de serviceafdeling, een interne medewerker die alle IT-aangelegenheden verzorgt en de manager productie, ressorterend vlak onder de directeur.”
Vanuit ROC Aventus draaide in de LC ook een collega van Lodewijk mee: “De vakdocent van het ROC die meedraaide in de LC, legde contact met een expert van het ROC die uitleg heeft gegeven en een bril ter beschikking wist te stellen. De deelnemende collega had zijn eigen leervragen en was bijvoorbeeld benieuwd naar toepassingsmogelijkheden van de internetbril bij bijvoorbeeld het afnemen van Proeven van bekwaamheid. Onze conclusie vanuit Pactum? De internetbril voldoet nu nog niet aan onze eisen, zoals spraakherkenning. Zou dat wel zo zijn? Dan worden ineens ook andere mogelijkheden van de internetbril voor Pactum interessant.”
LC zoals die is bedoeld
Hoe vulde Lodewijk zijn rol als facilitator in deze LC in? “De deelnemers waren enorm enthousiast en wilden in de LC alle mogelijkheden van de internetbril eigenhandig uitproberen. Deze LC kwam heel dicht bij de bedoeling zoals ik die voor ogen heb met een LC in de installatiebranche. Waarom? Het ging hier om innovatieve technologie en een verbetering in de werkwijze. Ook mooi was dat ROC Aventus in een brengende en halende rol actief was. Brengend door de kennis van de expert en halend door de ervaringen in deze LC die we zelf weer in ons mbo-onderwijs kunnen toepassen.”
Meerdere winstpunten
Arjen Vels, directeur Pactum Installatietechniek: “De feitelijke uitkomst van deze LC is dat de internetbril ons nu nog geen toegevoegde waarde levert; de vereiste koppeling met de bestaande software laat zich nu nog niet realiseren. Toch is ook dit een resultaat van de LC. Want anders hadden we niet de gelegenheid genomen om de internetbril überhaupt te onderzoeken. Bij een eventuele vervolg-LC over de internetbril weten we nu beter waar we op moeten letten. Ook is er nog een ander winstpunt uit onze in totaal twee LC’s. Onze relatie met ROC Aventus is intensiever geworden. Bijvoorbeeld een van onze projectleiders geeft nu les op ROC Aventus.”