In opdracht van de Provincie Overijssel zijn er een aantal studenten de afgelopen periode bezig geweest met onderzoek naar de Duurzame wegverhardingen. Deze groep studenten heeft met hun opdracht de eerste prijs van het Ruimtemakersfestival van Pioneering gewonnen!
Even in het kort, wie zijn zij en wat hebben ze gedaan?
Wij zijn 4 studenten van de deeltijdopleiding Civiele Techniek. Naast onze studie (1 dag in de week) werken wij 4 dagen. Niels Kooiker is werkzaam bij NTP, te Leusden zijn functie is uitvoerder. Barry Koolhaas is werkzaam bij KWS, te Amsterdam zijn functie is werkvoorbereider. Dennis Hoekstra is werkzaam bij de Boer en de Groot, te Harlingen zijn functie is uitvoerder. Lars Liefers is werkzaam bij Civil Works (onderdeel van DAGnl), te Hoevelaken zijn functie is ontwerper/werkvoorbereider civiel.
De opdracht die wij van de provincie Overijssel hebben gekregen was het inzichtelijk maken van innovatieve producten in het werkveld en bekijken aan de hand van de TRL-ladder in welke fase deze zich bevinden. Waar we bij dit onderzoek al snel achter kwamen is dat er veel varianten zijn op de bestaande asfalt en betonverhardingen maar dat er relatief weinig nieuwe innoverende baanbrekende soorten wegverhardingen zijn. Met de varianten op de bestaande wegverhardingen zetten we zeker een goede stap in het behalen van de doelstelling voor 2030 namelijk 50% CO2 reductie. Maar om de doelstelling van 2050 te halen is er meer nodig en ligt er een duidelijke uitdaging bij de markt om verder te kijken en met nieuwe producten te komen die niet zijn gerelateerd aan asfalt of beton. Anders zal de doelstelling van 2050 100% CO2 reductie naar onze verwachting niet gehaald gaan worden.
Wij hebben voor dit onderzoek een toetsingskader ontwikkeld waarin nieuwe producten kunnen worden toegevoegd en kunnen worden beoordeeld op basis van de TRL-ladder. En duurzaamheidscriteria waar ieder product op kan scoren. En is er gekeken naar de voor- en nadelen van de producten.
Het resultaat van ons onderzoek is dat wij de provincie inzicht hebben gegeven in de huidige ontwikkelingen in de markt. En dat er dus echt zaken moeten gaan veranderen om de doelstellingen te kunnen gaan halen. Naast dat, dit aanpassingen vergt bij de aannemers, vergt dit ook aanpassingen bij de provincie, dit moet dan met name worden gezien in de vorm van inkoop. Hier is door studenten van UT Twente parallel aan ons onderzoek, door hun onderzoek naar gedaan.
Een vervolg van dit onderzoek zou goed kunnen zijn dat er een verdiepingsslag gedaan wordt naar de financiële aspecten van de producten.