Verslag tweedaagse projectenexcursie Duurzaam NoWoZo en MDO-Labs Twente

Op donderdag 20 maart en vrijdag 21 maart zijn de Overijsselse corporaties, onder organisatie en begeleiding van Pioneering, weer in de bus gestapt met als doel het onderlinge netwerk te versterken en inspiratie op te doen over duurzame bouw en renovatie.

Voor deze tweede editie van de tweedaagse excursie trokken we naar het noorden, om te ontdekken hoe ver men in Friesland en Groningen is met duurzaam, circulair en biobased bouwen. Met een groep van twintig corporaties verkenden we de huidige stand van zaken op dit gebied.

FijnWonenFabriek

De eerste dag begon met een bezoek aan de FijnWonenfabriek van Van Wijnen. Hier werd duidelijk hoe snel de ontwikkelingen in de wereld van conceptbouw gaan. Een volledig digitale projectvoorbereiding resulteert in een uiterst efficiënte, seriematige productie van 2D-woningelementen die op de bouwplaats in elkaar worden gezet.

Met deze fabriek biedt Van Wijnen een antwoord op grote uitdagingen zoals het personeelstekort, duurzaam grondstoffengebruik en het minimaliseren van afvalstromen in de bouwsector. De fabriek maakt het mogelijk om sneller, tegen vergelijkbare kosten en met betere kwaliteit te bouwen. Een indrukwekkende prestatie. Nu blijft de hoop dat beton snel plaatsmaakt voor een werkelijk duurzame grondstof!

GreenInclusive

GreenInclusive is samen met lokale bouwers de uitdaging aangegaan om een volledige biobased woning te bouwen. Daarmee wilden ze laten zien wat er allemaal mogelijk is, als je maar werkelijk wilt. En het eindresultaat mag er zijn: een mooie en comfortabele woning, gemaakt van regionaal geproduceerde materialen.

Uiteraard leverde het project waardevolle inzichten op, zoals het belang van een slimme zonoriëntatie. En dat is precies de kracht van dergelijke initiatieven: de lessen die worden geleerd, dragen bij aan continue verbetering. Kijk hier voor het laatste nieuws. Vers van de pers: er komt een nieuwe vezelhennepfabriek in Drachten.

Dijkstra Draisma

Tijdens het bezoek aan Dijkstra Draisma werd al snel duidelijk dat dit bedrijf meer is dan een conceptbouwer. In Dokkum wordt de lat hoog gelegd: niet alleen de woningen, maar ook de installaties worden in eigen huis ontwikkeld en geoptimaliseerd. Want, zo is de redenering, de duurzame woning en de installaties van de woningen zijn één verbonden systeem en dienen optimaal samen te werken.

En passant heeft men zich ook nog gestort op de ontwikkeling van een lokaal ZLT, zodat ook de energielevering aan de woning lokaal en duurzaam kan worden ingevuld, zonder bij te dragen aan het netcongestie-probleem waar heel Nederland mee kampt. Indrukwekkend! De Smuk-woning laat zien hoe wonen in de toekomst eruit kán zien – met volop mogelijkheden voor variatie.

BuildinG

Dag twee startte met een bezoek aan BuildinG – Build  in Groningen. Oorspronkelijk een testcentrum voor aardbevingssimulaties, is het inmiddels uitgegroeid tot een living lab voor energieoplossingen en een broedplaats voor duurzame innovaties. Van circulair materiaalgebruik tot biobased bouwen en van duurzame energie tot waterdoorlatende straten: de groep kreeg een inspirerende inkijk in de nieuwste ontwikkelingen. De grootste uitdaging blijft hoe we al deze kennis breed kunnen verspreiden en toepassen in andere regio’s van Nederland.

Dungagro

Het laatste bezoek van de excursie gaf de corporaties inzicht in de huidige stand van hennepteelt en -toepassing in Nederland. DunAgro is al meer dan 25 jaar een toonaangevende producent en verwerker van vezelhennep. In deze sfeervolle productiefaciliteit hebben we de volledige keten van de hennepteelt en verwerking mogen meemaken.

Naast het gebruik van hennepvezel voor isolatie heeft DunAgro een gedurfde stap gezet: waarom niet hele woningen bouwen? Met kalkhennep als primaire grondstof ontwikkelt men comfortabele, volledig circulaire woningen. Niet verrassend dus dat er plannen zijn voor een compleet nieuwe productiefaciliteit.

Conclusie

Wat een reis! Naast de goede sfeer en boeiende projectbezoeken werd de groep – inclusief Pioneering – regelmatig verrast door de ontwikkelingen binnen de biobased woningbouwmarkt. De vooruitgang gaat sneller en is breder gedragen dan verwacht. Hoewel er nog sprake is van versnippering, zal deze jonge markt zich ongetwijfeld snel verder ontwikkelen.

Vooral de kwaliteit van de eindproducten valt op: comfortabele, energiezuinige en circulaire woningen, en dat tegen concurrerende prijzen. Dit biedt stof tot nadenken. Niet verrassend dat verschillende corporaties op de terugweg hardop speculeerden over de mogelijkheid om gezamenlijk biobased nieuwbouwprojecten in Overijssel te starten.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws