De aluminiumdivisie van Voskamp Groep introduceert een innovatieve aanpak: hoogwaardige toepassing van gerecycled aluminium in de bouw. Na maanden van onderzoek heeft Voskamp Groep een aluminiumsoort in gebruik genomen die voor 75% uit hergebruikt aluminium bestaat. Met deze innovatie wil Voskamp Groep bijdragen aan de klimaattransitie. Hans van Es, Directieadviseur MVO/Duurzaamheid bij de Voskamp Groep, licht deze stap van de organisatie toe.
Toepassing gerecycled aluminium moet gangbaar worden
Het gebruik van gerecycled aluminium voor bouwprojecten is een noviteit in Nederland. Primair aluminium wordt al vele jaren gebruikt en wordt gewaardeerd vanwege de lange levensduur. Nu wordt dat product duurzamer, met ook een gerecyclede variant. Hans vindt dat daar meer bekendheid voor moet komen: “Als Voskamp Groep willen we de toepassing van gerecycled aluminium in de bouwindustrie stimuleren en gangbaar maken, zodat we samen impact kunnen maken en bijdragen aan de klimaatdoelen.”
Vermindering restafval: 75% hergebruikt aluminium
Hans legt uit dat de belangrijkste grondstof voor aluminium bauxiet is. Een eindige grondstof waarbij de verwerking ervan erg energie-intensief is. “Dit willen we structureel verminderen voor de productie van aluminium. Daarom zijn we gaan kijken naar een meer duurzamere variant.”
De inspanningen wierpen hun vruchten af. Voskamp Groep vond een duurzamer alternatief in de afname van gerecycled aluminium bij hun leverancier. Deze meer duurzamere variant bestaat voor 75% uit post scrapped aluminium. Dit is aluminium dat al in een eerdere toepassing is gebruikt of is vrijgekomen als restafval bij de productie van aluminium materialen. Dat resulteert in een substantiële vermindering van het gebruik van bauxiet als primaire grondstof.
Minder energieverbruik en minder schadelijke stoffen
Bij de recycling van aluminium zijn de milieueffecten aanzienlijk lager dan bij de productie uit primaire bronnen. De recycling vergt slechts ongeveer 5% van de energie die nodig is voor de productie van nieuw aluminium en het resulteert ook in een flinke vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CFK’s en HFK’s. Deze stoffen dragen bij aan de afbraak van de ozonlaag en de opwarming van de aarde. Hoewel de recycling van aluminium nog steeds uitstoot veroorzaakt, is het duidelijk een veel milieuvriendelijker alternatief vergeleken met de productie van nieuw aluminium uit bauxiet.
Geen concessies in kwaliteit
Gerecycled aluminium doet daarnaast geen concessies aan de kwaliteit en functionaliteit in vergelijking met primair aluminium. “Je kan het op dezelfde manier vouwen, snijden, bewerken, poedercoaten, etcetera. Dat kan allemaal op dezelfde manier als primair aluminium”, vertelt Hans. De levensduur van het gerecyclede alternatief is even lang als die van primair aluminium.
Closed loop system
Voor de toepassing van gerecycled aluminium heeft Voskamp Groep een zogeheten ‘closed loop system’ bedacht. “Als er aluminium vrijkomt in een project, dan kunnen wij dat ‘post scrapped’ aluminium terugnemen en aanleveren bij onze metaalleverancier. Zij gieten het dan tot een nieuwe legering, waardoor het opnieuw ingezet kan worden in een bouwproject in de vorm van bijvoorbeeld waterslag of geveldelen”, legt Hans uit. Voor de ontwikkeling van het nieuwe businessmodel werkte Voskamp Groep samen met Universiteit Twente. Masterstudent Business Administration Thomas Drenth maakte er zijn scriptie van om een circulair businessmodel te ontwerpen voor de Voskamp Groep. Lees meer.
Primair aluminium straks duurder dan gerecycled aluminium
Hans ziet daarnaast nog een andere ontwikkeling aankomen. “Uiteindelijk wordt primair aluminium duurder dan gerecycled aluminium”, stelt hij. Hans legt het uit: “Voor elke ton CO2 die vrijkomt bij de productie van primair aluminium, moet vanaf 1 januari 2026 ca. € 100 betaald worden aan extra CBAM-belasting. Dit wordt achterwege gelaten voor de productie van gerecycled aluminium. Dan zie je die prijsverschillen ontstaan in het voordeel van gerecycled aluminium.”
Met deze aanpak draagt de Voskamp Groep bij aan stappen in de richting van een duurzamere bouwindustrie en aan de bijbehorende klimaatdoelen.