Waterzijdig inregelen gemeente Enschede

Waterzijdig inregelen gemeente Enschede

Voor het project “Regeling Reductie Energieverbruik” heeft Pioneering een onderzoek opgezet naar waterzijdig inregelen. Dit onderzoek liep van maart 2020 tot eind 2022. Bewoners van de gemeente Enschede konden hieraan meedoen. Woningen waarvan de radiatoren voorzien waren van dubbel instelbare radiatorkranen werden ingeregeld. Bij woningen zonder dubbel instelbare radiatorkranen werd de cv-ketel waar mogelijk energiezuiniger ingeregeld. Hierbij werd rekening gehouden met de isolatie van de woning en de wensen van de bewoners. Bij minder goed geïsoleerde woningen duurt het bij een energiezuinig ingeregelde cv-ketel immers veel langer om bij koud weer de woning op temperatuur te krijgen.

Naast het inregelen van de radiatoren met dubbel instelbare kranen, hebben Resideo, Danfoss, Heimeier en Caleffi voor 100 woningen dynamische kranen voor het onderzoeksproject geleverd. Met deze dynamische kranen wordt continue het cv-systeem waterzijdig ingeregeld.

De woningcorporaties Ons Huis, De Woonplaats, Domijn, SJHT en Vechtdal Wonen hebben 100 woningen beschikbaar gesteld. Wassink en Geas Energiewacht hebben de cv-installaties dynamisch ingeregeld.

Bewoners ontvingen voor het onderzoek een verbruiksmonitor. Gedurende de periode van het onderzoek is in samenwerking met Aurum de anonieme energieverbruiksdata gebruikt voor het onderzoek. Lectoraat SBT van Hogeschool Saxion heeft de onderzoeksdata geanalyseerd en op basis hiervan een rapportage opgesteld.

Bij het inregelen van de radiatoren liepen de installateurs tegen diverse problemen aan. Veel woningen hadden geen of slechts enkele dubbel instelbare kranen, waardoor de kranen niet op een volhoudbare manier ingeregeld konden worden. Radiatoren waren soms fout aangesloten. Vaak waren radiatoren en kranen oud, waardoor kans op lekkage groot is. Daarnaast kwam het regelmatig voor dat cv-buizen in diktes varieerden, zelfs per vertrek.

Klik hier voor het rapport over het inregelen van de cv-installaties en het waterzijdig inregelen met dynamische kranen. Door verschillende oorzaken waren slechts van een beperkt aantal woningen kwalitatief goede data beschikbaar. Bij de analyse is gecorrigeerd voor eventuele energiebesparende aanpassingen die de bewoner in de woning heeft aangebracht gedurende het onderzoek, de bewonerssamenstelling en bewoners die gedurende het onderzoek meer of minder thuis werken of aanwezig zijn. Ook is gecorrigeerd voor het gebruik van gas voor warm tapwater en koken. De grootste verandering gedurende de onderzoeksperiode is echter het bewonersgedrag door de verhoging van de gasprijzen.

 

Zie in onderstaande tabel de aardagbesparing (ruimteverwarming) per maatregel:

Niet zuiniger met gasverbruik Zuiniger met gasverbruik
Gem. besparing referentiegroep
Gem. besparing ingeregelde cv-ketels
Gem. besparing dynamisch inregelen
13,5% (n=11)

26,2% (n=8)
21,2% (n=4)

24,8% (n=21)
15,7% (n=3)
51,4 (n=4)

Door het kleine aantal kwalitatief goede data, geven de resultaten mogelijk geen representatief beeld. Er blijven onzekerheden over het juist invullen van de enquête, de splitsing van aardgasverbruik in ruimteverwarming en warm tapwater en koken en de nauwkeurigheid van de energiemetingen, zie rapport Saxion.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws