Geld voor klimaatadaptatie: een kennissessie over de bekostiging van klimaatpleinen
Klimaatadaptatie: wie betaalt daar eigenlijk voor? Wat is de waarde van een meer klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van onze dorpen en steden, van onze leefomgeving? Wie wil betalen voor allerlei aanpassingen en maatregelen om ons beter te beschermen tegen toenemende droogte, meer extreme wateroverlast en hittestress? En wat is ons dat eigenlijk waard?
Denken vanuit de waarde van klimaatadaptie om bronnen te vinden voor het bekostigen van klimaatadaptatie. Dat was het doel van de kennissessie die we binnen de werkplaats Water & Klimaat organiseerden als onderdeel van de proeftuin Twentse Klimaatpleinen. Deze proeftuin wil klimaatadaptatie in Twente stimuleren door kennis en kunde over klimaatbestendige inrichting van pleinen te onderzoeken, te verzamelen en te delen. In kennissessies vergaarden we kennis over technische mogelijkheden, aanbesteding & samenwerking én over het geld voor klimaatpleinen. Maar ook zijn we in de proeftuin Twentse Klimaatpleinen op zoek naar mooie voorbeelden van bestaande pleinen die zoveel mogelijk groen-blauw zijn ingericht. En zoeken we naar kansen voor nog veel méér klimaatpleinen.
De werksessie
Vanwege beperkingen als gevolg van corona was de bijeenkomst online, maar dat betekende niet dat er geen vruchtbare interactie plaatsvond! Integendeel. Het was eigenlijk een heel leuke bijeenkomst, zo hoorden we achteraf van veel deelnemers. En dat waren er veel. Want inmiddels zijn tal van partijen bezig met klimaatadaptatie. Publiek en privaat. Van gemeente en woningbouwcorporatie tot aannemer en projectontwikkelaar. Allemaal in meer of minder mate op zoek naar het antwoord op de vraag “klimaatadaptatie: hoe dan?” Waarbij het steeds duidelijker wordt dat er technisch al heel veel kan en is uitgevonden. Maar wie draagt de kosten van klimaatbestendige inrichting van een plein en welke voordelen (baten) heeft een klimaatplein en voor wie? Dát is de grote vraag!
Een tweetal presentaties gaven het startschot voor de sessie en de nodige inspiratie om het geld te vinden om klimaatpleinen te realiseren. De eerste prestentatie gaf een blik op de gevolgen van klimaatverandering in Twente en de rest van Nederland. Stefan Nijwening, Pionier bij de werkplaats Water & Klimaat, vertelde over droogte, wateroverlast en hitte. En hoe iedereen hier mee te maken krijgt. Vervolgens nam Damo Holt van het Rotterdamse financieel adviesbureau Rebel Group ons mee in de financiële kant van klimaatadaptatie. Damo deelde een tool, de ladder der bekostiging, die een schematisch overzicht geeft van de baten van klimaatadaptatie en de geldbronnen ervoor.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van verschillende geldbronnen, is het volgens Damo essentieel om een breed scala aan organisaties te betrekken bij de ontwikkeling van een klimaatplein of ander initiatief om een wijk, dorp, stad of gebied klimaatbestendig in te richten. Ook om álle baathebbenden in staat te stellen en te verleiden om niet alleen mee te denken, maar uiteindelijk ook mee te betalen.
Bekijk hier de presentatie van Damo Holt.